Сряда,

Готвят удар по руската пропаганда у нас

От: Редактор -
849
Готвят удар по руската пропаганда у нас
A
A
A

Днес СЕМ заседава за ограничаването на пропагандни тв програми, коментира експертът по медийно право, доктор по право, доктор на политологическите науки, професор в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Нели Огнянова.

Забраната на пропагандната кремълска машина, която обяви председателката на Европейската комисия, е в подготовка. Не знаем какво ще включва този акт. Но може да се действа - бизнесът, гражданите, независимите регулатори. За отговорността на медиите вече много е казано, това е отделна тема, коментира тя.

Ето какво казва тя:

Бизнесът показа как: по два начина - като предоставя нов ресурс за целите на информирането (Мъск) и като парира и поне ограничи дезинформацията и пропагандата (от YouTube до Булсатком).

Гражданите печелят войните, в това вярваме всички. Гражданите, не военните. Какво се изисква от нас: правилни информирани избори, отпор на пропагандата, повече мислене, което в книгите наричат критично. Критично мислене, отличаване на престъпника от жертвата, активна солидарност. Изискване от демократичните институции и подкрепа за ясен проевропейски и проатлантически курс на България - член на НАТО и ЕС.

Ако говорим за пропагандните потоци на Кремъл, има ги на различни нива, за противопоставянето на които има различни правни основания:

Съветът за електронни медии (СЕМ) е насрочил заседание за 1 март именно за обсъждане ограничаването на пропагандни тв програми. Вероятно е, въпреки че това не е отбелязано в дневния ред на заседанието му днес, да стане дума и за нелинейните услуги.

В общия случай онлайн съдържанието - незаконно или причиняващо вреда, макар не незаконно - е предмет на регулиране на национално ниво, в международна правна рамка, а скоро и на ниво ЕС в DSA (в процес на приемане). По мое мнение тук СЕМ има много ограничена роля засега, но нещата ще се променят след приемането на DSA.

Прочетох мнения, че България вече заглушавала руски сайтове. Доколкото чета, хакерите на глобално ниво вършат такава работа, не българските власти.

Нямам специална информация, така че казвам как ми изглеждат нещата.

Финално: намесата трябва да е обоснована, минималната необходима, за да се постигнат целите, пропорционална и след преценка за справедлив баланс - към това призовават съдилищата винаги при налагането на ограничения.

Путин няма да спечели тази информационна война.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички