Голяма изненада в битката за власт. Ще стане ли?

Описва се интересна ситуация при нови избори

Голяма изненада в битката за власт. Ще стане ли? | StandartNews.com

Голямото предизборно пренареждане на партиите започна. ГЕРБ си върна първото място, измествайки "Продължаваме промяната", обяви "Алфа Рисърч". Но веднага се застрахова, че преднината на Борисовата партията е само 1,5%. За ГЕРБ биха гласували 21,5 на сто от избирателите, за хората на Кирил Петков - 20%.

Имаме собствена социология, ние сме първа политическа сила, отговори лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Най-малката партия в парламента успешно катери рейтинговата стълбица, карайки социолозите да гадаят кой ще изпадне от Народното събрание.

Засега всички агенции са категорични: в парламента ще има нов играч - "Български възход" на Стефан Янев.

Противно на първоначалната еуфория около него, в момента никой не му дава повече от 5 на сто. Но те са напълно достатъчни за скромна група от 10-13 депутати, която да изкара навън някоя друга партия.

Голямата интрига на изборите, особено ако ще са през октомври, е ще се прегърнат ли Кирил Петков и Христо Иванов в коалиция за властта. Излизането на двете формации с общи листи не само би решило проблема на "Продължаваме промяната" с липсата на партийна регистрация. Но и би дало шанс за по-добър резултат.

Ако на изборите излязат само 2 милиона души, както твърди Боряна Димитрова, за първи път ще гледаме люта битка на твърдите ядра. В нея обаче 200 000 гласа могат да обърнат мача.

Затова и Христо Иванов за първи път призна плановете за общи листи с Кирил Петков. "Многократно сме казвали, че смятаме, че има смисъл и от наша страна вратата е отворена за подобен разговор", коментира съпредседателят на "Демократична България". Той твърди, че разговорът още не е воден, "защото не сме тръгнали към избори. А все пак за танго трябват двама“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай