Горещо начало на спора за F-16 в парламента

Депутатите излязоха в почивка след кратка размяна на реплики по въпроса дали министър-председателят Бойко Борисов трябва да присъства на дебата...

Горещо начало на спора за F-16 в парламента | StandartNews.com
  • ДПС ще гласува "ЗА", БСП, НФСБ и ВОЛЯ - против, Марешки иска референдум

Ние няма от какво да се крием. Обществото трябва да знае къде ще се направи инвестиционният разход, защо го правим и че това е постигнат политически консенсус от коалиционния съвет. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с предложението за започване на преговори със САЩ за закупуване на самолети F-16. Дебатът по темата очаквано започна разгорещено в пленарната зала.

ГЕРБ: Ще намалим цената

„На председателски съвет беше прието предложението ми пленарното заседание да бъде открито“, заяви той. „Досега имаме изразена позиция от институциите на САЩ, че когато започнат преговорите по същество, с всички детайли в подготовката за споразумение, ще можем да намерим необходимия консенсус за намаляване на цената“, обясни Цветан Цветанов.

На въпрос с колко надвишава офертата на САЩ за F-16 отпуснатите от парламента 1,8 млрд. лева, той коментира: „В момента цифрите са само хипотетични“. „С днешното решение ще можем да отворим възможността да бъдат изяснени всички детайли, да може да бъде казано всичко. Убеден съм, че и цената ще може да падне“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Не закъсняха забележките от страна на опозицията, като противниците на управляващите се развълнуваха най-много от въпросите за националната сигурност, суверенитета на България и интересите на гражданите.

Карадайъ: Когато става въпрос за национална сигурност, няма място за популизъм

Категорично подкрепяме решението и ще гласуваме „за“. Позицията ни е ясна и строго последователна, категоричен бе председателят на ПГ и лидер на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите.

„Когато става въпрос за национална сигурност, няма място за популизъм“, заяви той. „Когато се говори по темата, не трябва да има популизъм. Говорим за купуване на сигурност, не за купуване на техника“, посочи Карадайъ.

„Решението е политическо и стратегическо за страната и го подкрепяме“, обяви председателят на ПГ на ДПС. „ГЕРБ до вчера твърдяха едно, а днес друго. Като решението е политическо и стратегическо, възниква въпросът може ли ГЕРБ да осигури такова мнозинство от управляващата коалиция по този въпрос“, обърна внимание той. „Ако не могат - що за управление е това. В чий интерес е“, попита Карадайъ.

Ген. Симеон Симеонов от ДПС, който е бивш началник на отбраната и шеф на ВВС се усъмни, че може да има грешно съставена процедура за закупуването на изтребители. Ако това се потвърди и има санкции от Европейския съюз, ДПС ще търси пълна отговорност от управляващите, предупреди Симеонов.

„Изборът на боен самолет олицетворява геополитическата ориентация на една държава в общия коалиционен формат. Политическото решение на правителството за начало на преговори със САЩ е политически и стратегически избор за нашата страна. Решението за процедурата трябва да е политическо от самото начало, коментира по-рано ген. Симеонов.

БСП пита къде е Борисов

Друг ъгъл към спора добавиха социалистите, които се възмутиха, че премиерът Бойко Борисов не присъства на така важния дебат.

Каним настоятелно министър-председателя да присъства на дебатите по решението за преговори със САЩ за F-16, заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев.

„Не знам как ще взимаме решение, ако не ни е ясно отношението и становището на министър-председателя, който от 20 дена го няма никакъв. Ето една тема по непонятни за мен причини министър-председателят го няма“, посочи Кутев и подчерта, че в края на краищата Цветан Цветанов не управлява държавата.

Кирилов: Да поканим и президента Радев

Да поканим и президента Румен Радев, след това ще гласуваме и вето. Кога ще дойде да го представи? С този въпрос председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов се включи в тона на БСП.

„Поставеният въпрос от БСП за присъствие на премиера Бойко Борисов навежда на друг - къде е главнокомандващият на Република България, който също е участвал и има отношение по въпроса, подписал е документа, с който е стартирала процедурата“, заяви Кирилов. „Спомням си, че съм го виждал само веднъж, ама беше в миналия парламент. Дойде и ни каза, че ни остават 8 дни или нещо такова“, коментира депутатът от ГЕРБ. „В парламента имаме представител на Министерски съвет, чийто ресор е отбраната“, посочи Данаил Кирилов.

„Ще уведомим администрацията на държавния глава за поканата. Президентът винаги е добре дошъл в парламента“, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Марешки прави референдум

Никой не го е еня за интересите на българските граждани, ще инициираме референдум за F-16. Това пък каза лидерът на „Воля“ Веселин Марешки.

„Ние както многократно сме заявявали, никога и по никакъв начин нямa да подкрепим харченето на български пари. В предизборните програми на всички партии се говори за справяне с демографския срив, за по-добро и качествено образование и здравеопазване, за подпомагане на полицаите, за да могат те да свършат така работата, че всеки български гражданин да живее спокойно и мирно. Нито едно от тези неща, както виждам през всичките тези години, не са изпълнени“, допълни още Марешки. Той обяви, че ще инициира референдум по темата, а избирателите да кажат дали тези харчове са целесъобразни.

НФСБ категорично против

НФСБ категорично ще гласуваме против решението, то по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство, категоричен бе лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

За съжаление по този въпрос ние ще имаме различни позиции в партиите в „Обединени патриоти“. Ние категорично ще гласуваме против това решение по редица причини и първата е, че считаме, че едно такова решение по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство“, подчерта той.

По думите му единственият начин за защита на нашето въздушно пространство е чрез ракетни бази. Той посочи, че другата причина да не подкрепят предложението е, че се нарушава парламентаризмът на страната и тя вече се превръща в нещо доста по-различно от парламентарна република. Според него е явно желанието е да се извърши политически пирует и да се прехвърли отговорността към Народното събрание.

„Когато се изопачават първоначалните условия в полза на един от участниците, това е позорно, унизително“, допълни той. Симеонов заяви, че не трябва да се нарушават цената, техническите параметри на инвестиционното предложение. По думите му, ако тези първоначални параметри бъдат спазени, НФСБ ще подкрепи предложението за преговори със САЩ.

В крайна сметка парламентът излезе в 30-минутна почивка по искане, отправено от секретаря на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов. Той поиска почивката, за да може премиерът Бойко Борисов да дойде в Народното събрание.

Първоначално искането му не бе прието от председателя на парламента Цвета Караянчева, но след второ настояване, го прие. Не е ясно обаче дали Борисов ще се отзове на поканата, като се има предвид, че в момента тече редовното седмично заседание на Министерския съвет.

От БСП попитаха къде е министър-председателя, а председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, заяви, че той е на заседание на Министерски съвет. Караянчева добави, че се е свързала и с президентството, заради поканата към държавния глава да присъства на дебата за F-16 и очаква отговор оттам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай