Горанов: "Нищожни“ правила обслужвали Божков

Министърът на финансите коментира и отчетите на Държавната комисия по хазарта

Горанов: "Нищожни“ правила обслужвали Божков | StandartNews.com

Хазартната комисия е утвърдила частично “нищожни” правила, по които са оперирали „Еврофутбол“, „Евробет“, „Ню Геймс“ и „Национална лотария“. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутата от БСП Румен Гечев.

И четирите компании са свързани с бизнесмена Васил Божков. Заради неправилното формиране на държавни такси по хазартните игри компаниите имат образувани 8 акта и задължения за близо 700 милиона лева.

В парламента Горанов каза, че в момента се преценява дали това нарушение е престъпление:

"Действително е допуснато едно съществено нарушение от страна на Комисията по хазарта, което в момента се обследва от правоохранителните органи дали е престъпление или не, но с утвърждаването на незаконосъобразни правила е допуснато благоприятно третиране по отношение на налагането и внасянето на такси от няколко хазартни оператора, с което е допуснато невнасяне на посочената в моето изложение сума".

Горанов отчете дейността на Комисията по хазарта

Съставянето и позоваването на противоречащи в закона правила не може да послужи като основание за заплащане на държавна такса в по-малък от нормативно установения размер,  каза още Владислав Горанов.

"Доста въпроси сте включили в едно сравнително кратко изложение. Докладите за дейността на Държавната комисия по хазарта са публикувани на интернет страницата на комисията и са публично достъпни. Те съдържат подробна информация за контролната дейност на комисията, както и броя на извършените проверки.

За периода от януари 2015 до декември 2019 при осъществяване на правомощията си Комисията по хазарта е извършила проверки по утвърден годишен план, проверки по текущи сигнали, както и проверки по писма на други институции. За този период проверките са 3137, от които от 1727 са проверки съгласно чл. 89 от Закона за хазарта, по утвърден годишен план и са извършени в обекти, в които се организират дейности по Закона за хазарта, от лица, получили лиценз.

Извършени са 1381 проверки по сигнали, жалби и писма на други институции, както и проверки на обекти, в които се организира хазартна дейност без издаден лиценз от Комисията. За извършените проверки през периода 2015-2019 г. са съставени необходимите документи и в случаите, при които е констатирано нарушение на Закона за хазарта, са съставени актове за установяване на административно нарушение. Като за посочения период те са 378", заяви още министърът на финансите.

По думите му за периода 2015-2019 г. са изготвени и издадени 350 наказателни постановления от председателя на Комисията. Наложените за този период имуществени санкции са в размер 1 млн. 411 хил. лв.

За периода 2015-2019 г. НАП е извършила 812 проверки спрямо лица, осъществяващи хазартна дейност, като в това число 210 проверки по прихващане и възстановяване, 337 проверки в обекти, 265 проверки за установяване на факти и обстоятелство", заяви още Горанов.

Той допълни, че са съставени 506 акта за установяване на административни нарушения, като към момента са издадени 254 наказателни постановления на стойност 190 хил. 319 лв. Горанов допълни, че за същия период са извършени 31 ревизии на организатори на хазартни игри.

Министърът на финансите коментира и отчетите. "Председателят на Комисията е изпращал доклади до министъра на финансите, съдържащи отчети за дейността на изпълнението на бюджета на комисията на касова основа от февруари 2015 до януари 2018, включващия общия размер на събраните държавни такси, на събраните годишни вноски от организаторите на хазартни игри с оглед спазване на мерките за отговорен хазарт", заяви още министърът.

Министърът уточни, че са издадени за неплатени в срок държавни такси по чл. 30, ал. 2 от Закона за хазарта и лихви за забави са издадени 8 акта за установяване на публични държавни вземания от председателя на Държавната комисия по хазарта. По думите му общия размер на установени публични задължения възлиза на 693 млн. 109 хил. 261, 66 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай