Голяма драма в София. Махат ли паметника на съветската армия?

Демократична България скочи на Фандъкова

Голяма драма в София. Махат ли паметника на съветската армия? | StandartNews.com

Голяма драма се заформя в София около спорния паметник на съветската армия. Общинският съветник от „Демократична България“ Веселин Калановски призова с отворено писмо кмета на София Йорданка Фанкъдова и председателя на комисията по култура Малина Едрева от ГЕРБ да предприемат действия за преместването на монумента.

Калановски и групата съветници на „Демократична България“ настояват паметникът да се демонтира и премести от мястото му в центъра на столицата още от началото на мандата им през 2019 г.

„Днес е модерно да се говори за евроатлантическа ориентация и принадлежността на България към Европа и НАТО. Политическата сила, която вие представлявате дори публично изразява желание за формиране на коалиционно управление, основано на тези принципи. Похвално желание, но нека да се върнем към реалностите на днешния ден“, заявява Калановски в писмото.

Той задава и серия от въпроси в светлината на руската агресия в Украйна, заплахите за употреба на ядрено оръжие, хибридната война и обявяването на България за неприятелска държава от Русия: „Какво още трябва да се случи, за да излезе Столична община от летаргията си и да предприеме реални действия за преместването на монумента с „дружелюбния“ руски войник, размахал оръжие над главите на софиянци? Какво още трябва да се случи, за да се премести паметник, внушаващ васално положение на България спрямо Русия?”

Смятате ли, че е нормално въоръжен войник от армията на държава, обявила ни за врагове, да се извисява над парламента и университета? Как това кореспондира с натовската ни принадлежност, пита още Калановски.

И продължава: „Докога примиренчески ще търпим този символ на руското колониалното влияние, достигнало своя пик у нас по време на СССР, а продължаващо и до днес в най-различни формати?”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай