Събота,

Страшен проблем в държавата. Общините свършиха парите

От: СТАНДАРТ -
1228
Страшен проблем в държавата. Общините свършиха парите
A
A
A

Нов, голям проблем се задава в държавата. Общините свършиха парите. И ако не се приеме държавен бюджет, те не могат да се оправят. 

За общините в краткосрочен план – в следващите седмици и месец, е изключително важно да бъде подготвен и приет държавният бюджет, коментира в интервю за БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). По думите й другият приоритет следва да бъдат законите, касаещи Плана за възстановяване и устойчивост.

 За втора година общините работят без ясна рамка от държавата с какво разполагат, напомни тя.

 Средствата сега покриват непосредствените нужди и основните услуги, за които местната власт отговаря, "но за нищо повече", поясни Георгиева.

 "Общините много свиха инвестиционните си разходи, за да могат да приключат действащите проекти. С парите за инвестиции ние покриваме по-високите цени на старите проекти и не можем да започнем нищо ново.", каза Георгиева.

 Общинските бюджети се приемат до 25 календарни дни след приемането на държавния, уточни Силвия Георгиева и предупреди:

 "За нас 2023 г. е изключително сложна. Ако до юли държавата няма приет бюджет и общинските съвети не могат да приемат общинските бюджети, ние сме обречени да останем без бюджети през 2023 г. Октомври има местни избори, общинските съвети спират да заседават след края на август и на практика оставаме без разчети за разходите на общините за тази година."


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com