Гласуваме под строй за президент наесен (ОБЗОР)

Гласуваме под строй за президент наесен (ОБЗОР) | StandartNews.com

50 лева глоба, ако не отидем до урната, безработните остават без помощи

Под строй ще гласуваме наесен за президент. Това реши парламентът днес, като пие на първо четене промени в Изборния кодекс. С тях се въвежда задължителен вот за всички пълнолетни български граждани.

Депутатите посветиха днешния си работен ден, за да разгледат 14 законопроекта за промени в изборните правила. Със 121 гласа „за", 27 „против" и 21 „въздържал се" парламентът прие идеите на Патриотичния фронт, с които се въвежда задължително гласуване. 50 лева е глобата, която ще отнесе всеки негласувал. Санкцията за неработещите българи ще е лишаване от социални помощи за 3 месеца. Наказания няма да има за възрастните над 80 години и за хората с увреждания. „Задължителното гласуване ангажира цялото общество и осмисля понятието демокрация", защити промяната съпредседателят на фронта Валери Симеонов. И посочи още, че от 194 държави в 26 от тях има задължително гласуване. „В Италия не можеш да запишеш детето си в детска градина, ако не си пуснал бюлетина", отбеляза патриотът. Най-сериозен противник на задължителния вот бе ДПС. "Вие гласувахте противоконституционен текст. Ако това предложение остане, КС ще го отмени", предупреди съпредседателят на движението Четин Казак. Според независимия депутат Георги Кадиев задължителното гласуване е глупост. „Хората не са овце, за да ги карате с гегата да гласуват", заяви той. „Глупост е система, която възпроизвежда едни и същи физиономии в парламента", отговори Искрен Веселинов от ПФ.

Депутатите сложиха край и на предизборните шапки, тениски, часовници. От ПФ предложиха сложиха таван от 2 лева за тези предизборни материали.

Освен това парламентът прие да има и електронно, и машинно гласуване. Идеята на РБ е електронен вот от 2018 г. „Искаме работещ модел за електронно гласуване, а не бланкетен текст", настоя ДПС депутатът Хамид Хамид. Да гласуваме машинно в 5 000 секции на предстоящите президентски избори, а от 2018 г. навсякъде е одобреното предложение на АБВ. По идея на РБ бюлетините ще се броят от машини, а ефектът ще е борба с подменени документи.

Парламентът подкрепи и активната регистрация, която да изчисти избирателните списъци от т. нар. „мъртви души", които според РБ са 1 млн. За да не отекчават избирателите си депутатите подкрепиха ГЕРБ в искането им за предизборна кампания от 21 дни, а не от месец. С одобрения законопроект на най-голямата парламентарна група, Народното събрание създаде и 32 МИР - "Чужбина".

Без майчин език на вота

Агитация в предизборната кампания само на български език. Това потвърдиха депутатите, като отхвърлиха на първо четене два законопроекта за промени в Изборния кодекс. ДПС поиска по избори да може да се агитира не само на официалния ни език. Независимият народен представител Георги Кадиев предложи, когато се използва друг език в предизборния месец, да има осигурен точен и едновремен превод. "Крайно време е забраната да се агитира на друг език да отпадне и всички български граждани да могат да отправят послания и на майчиния си език", представи идеята съпредседателят на ДПС Четин Казак. Той увери, че промяната е нужна не защото има хора, които не разбират български, а защото има такива, които искат да чуват майчиния си език. Въпреки това мнозинството отхвърли и двата законопроекта и зачеркна предизборните послания на друг език.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай