Гешев в отпуск, отвръща на удара

Главният прокурор притиснат от пет страни

Гешев в отпуск, отвръща на удара | StandartNews.com

Каква бомба ще хвърли Иван Гешев? Въпросът обиколи в четвъртък кулоарите на всички власти, след като главният прокурор ясно каза, че готви ответен удар.

Пред пленума на ВСС, събрал се да са обсъжда сигнала на Борислав Сарафов срещу него, Гешев съобщи, че ще направи сериозни разкрития за политическото влияние в съдебната система. "Ще има голям срам за една част от членовете на ВСС. Това ще подейства почистващо на политическото влияние. Решен съм твърдо да го направя", заяви Гешев пред съдебните кадровици.

Повече от час и половина те спореха с алинеи в каква процедура са и кога и как могат да разгледат сигнала на Сарафов. Накрая решиха, че ще го направят на извънредно заседание, свикано другата седмица от правосъдния министър Крум Зарков, председател на ВСС без право на глас.

Сигналът на зам.-главния прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов до ВСС твърди, че на 15 май главният прокурор е пуснал в кабинета си запис на разговор с Йордан Стоев, член на ВСС, който бил направен предишния ден. Пред заместниците си бил казал, че има 150 записа на разговори с магистрати и политици.

В началото на дебата сигналът беше прочетен от Атанаска Дишева от Съдийската колегия, която поиска включването му в дневния ред. Тя попита Гeшeв пpaвил ли e зaпиcи нa 150 мaгиcтpaти и пoлитици, а Гeшeв oтгoвopи, чe e глaвeн пpoĸypop и нe e нapyшaвaл Koнcтитyциятa.

"Аз съм прокурор, магистрат, мъж и българин и имам достойнство. Прокуратурата е единна, но има един човек, знаете кой, и няколко членове на ВСС, чиито виждания мен не съвпадат с Конституцията", отсече главният прокурор.

Всъщност, в момента той е притиснат от пет страни. Освен сигнала на Сарафов срещу него във ВСС в ход е вече и процедурата за отстраняването му, след като миналия петък шестима членове на прокурорската комисия на ВСС поискаха освобождаването му. От трета страна Гешев ще бъде на разпит в понеделник. Лично той съобщи, че е призован в в Софийската градска прокуратура по проверка за търговия с влияние. От думите му стана ясно, че е във връзка с неговите изявления, по време на близо 40-минутния брифинг, даден от него този понеделник.

Накрая Гешев изненада всички, като предприе неочакван ход. Излезе в отпуск по лични причини. Но въпреки това отиде на заседанието на правната комисия в НС, която задейства четвъртата преса срещу него - започна приемането на механизма за контрол над главния прокурор. Гешев не каза дума и си тръгна преди края за срещата, в която през цялото време се гледаха лошо с Кирил Петков.

В същото време в парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност се явиха началникът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Емил Тонев и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев, за да бъдат изслушани на закрито заседание за взрива пред автомобила на главния прокурор на 1 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай