ГЕРБ и ДПС с пълно съгласие по 12 приоритета

ГЕРБ и ДПС с пълно съгласие по 12 приоритета | StandartNews.com

София. ГЕРБ и ДПС имат пълно съвпадение по 12 важни национални приоритета, стана ясно на брифинга след разговорите между първата и третата политическа сила след изборите на 5 октомври. 

Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова от ГЕРБ се срещнаха с представителите на ДПС Алиосман Имамов, Рушен Риза и Йордан Цонев. Срещата между двете партии се проведе в зала „Запад" на Народното събрание от 13.00 часа.

Както се очакваше според предварителните заявки на двете партии, възможности за съвместно коалиционно управление не са обсъждани.

Програмите на двете формации в голямата си част съвпадат по основни приоритети, обяви Менда Стоянова от ГЕРБ. От 18 приоритета в програмата на ГЕРБ по 12 има пълно съвпадение, а по 6 - принципно съгласие с различия в подходите, методите и детайлите за осъществяването им.

Евроатлантическата ориентация на България и твърдо заявените намерения за външнополитическите приоритети и ангажименти са на първо място, посочи Стоянова. Пълно съгласие двете партии имат и относно икономическия растеж, инвестициите и развитието на бизнессредата. Важни са инфраструктурните проекти, както и връщането на доверието на европейските партньори и съответно възстановяването на плащанията по европейските фондове. С изненада Менда Стоянова обяви, че имат съвпадение на мненията дори по точка сигурност, относно влизането в Шенген, спирането на незаконната имиграция, както и да продължи обсъждането по закона за МВР, ДАНС, ГДБОП и да се отчетат резултатите от реформата.

Принципно съвпадение с различия в детайлите за изпълнение двете формации имат по точките финансова стабилност, данъчно облагане и контролни финансови органи. И двете партии са за ниско данъчно облагане и ниско изземване на доходи от хората и бизнеса. И ГЕРБ, и ДПС смятат за необходима актуализацията на бюджета за 2014 година, но той трябва да отразява в цифри истинското положение, дори това да доведе до по-голям дефицит от европейската рамка, съобщи Менда Стоянова. Различията във възгледите им са по модела за сметната палата.

По темата за банковата стабилност и случая с КТБ различия почти няма, каза Стоянова. Тя призова вложителите да имат търпение и да вярват, че се търси най-доброто решение всички да получат своите пари и ги увери, че ще направят всичко възможно това да се случи бързо. И двете формации се обявиха за външна експертиза по казуса с банката. Необходими са законови промени, които да доведат до промяна в ръководството на БНБ, да няма политически квоти, да се синхронизират напълно законите за БНБ и за кредитните институции с европейското законодателство. За КТБ трябва да има пълна публичност на средствата, на вложителите и на кредитополучателите, категорична бе Менда Стоянова.

Друга точка включва новите енергийни проекти. И двете партии смятат, че трябва да се удължи животът на 5 и 6 блок в АЕЦ Козлодуй и държат на мораториума за Белене. ДПС обаче смята, че проекта на "Уестингхаус" за 7 блок в Козлодуй трябва да се изпълни по модела, представен от бившия енергиен министър Драгомир Стойнев. Според ГЕРБ "трябва да се въздържаме от даване на държавни корпоративни гаранции в подобни проекти".

По темата за Изборния кодекс двете партии са съгласни, че трябва да има промени, "за да премахнат неудачите, установени на последните два избора". ГЕРБ са за задължително гласуване след обществен дебат, а ДПС не са казали нито да, нито не по този въпрос.

ГЕРБ не може да състави правителство на малцинството

"Отговорихме на ДПС защо след като още вечерта след изборите обявихме, че не бихме участвали в управление заедно с ДПС, ги каним на тези разговори", обяви в началото на брифинга Цецка Цачева. По думите й е необходим диалог между политическите сили без значение от това, че една от тях е победила и се очаква да й бъде връчен мандат за съставяне на кабинет. "Надяваме се тази наша позиция да стане традиция в политическото общуване между партиите, за да не се стига до такъв злополучен резултат като от 2013 г., когато ГЕРБ, макар и победител в изборите, бе елиминирана от участие в разговорите за съставяне на мнозинство и участие в управление", обясни Цачева.

По думите й, въпреки диалога и общите неща, които ги сближават, има и различия, които дават възможност за решението на ГЕРБ да не приеме подкрепата, която ДПС предложи на ГЕРБ, ако състави правителство на малцинството. "Резултатът на ГЕРБ е такъв, че категорично с група от 84 народни представители няма как да се очаква стабилно управление, а държавата има нужда именно от стабилно управление", заяви Цецка Цачева.

Изискванията на ГЕРБ за управление не включват ДПС и тяхната подкрепа

Тезата, че диалогът може да се осъществява дори между партии, които не участват в едно управление, защити и Румяна Бъчварова от ГЕРБ, която определи тази практика като нов стил в българската политика. "Диалогът крепи българската демокрация", категорична бе тя.

Бъчварова представи изискванията на най-голямата партия за формиране на нов кабинет и стабилно управление:

- значима широка парламентарна подкрепа, което изключва правителство на малцинството, за каквото ДПС предложи безусловна подкрепа;

- съставяне на кабинет по политическа формула с ясно политическо участие, затова ГЕРБ не приема подкрепата на ДПС за правителство на малцинството, в което Движението не участва;

- коалиционното споразумение да бъде с валидност един мандат, а не предложените 30 дни, заради стабилността;

- ГЕРБ не кани ДПС за участие в съвместно управление заради предисторията им, защото са участвали в "анти-ГЕРБ коалиция", която излъчи кабинета "Орешарски";

- ГЕРБ пое ангажимент да не създава "коалиция анти-ДПС", а да се опира на принципи;

ДПС поставиха условие да не подкрепят правителство, в което участва националистическа формация. Бъчварова припомни, че те получиха скрита подкрепа от "Атака" в миналия парламент, макар че все пак заради ДПС "Атака" не е успяла да прокара нито едно значимо политическо решение. От партийните структури на ГЕРБ в страната има изисквания да не влизат в коалиция с ДПС, съобщи още Бъчварова.

"Температурата на политическата нетърпимост трябва да бъде преодоляна и затова ДПС трябва да получи пауза в управлението, за да почнем да градим нов стил в политиката", заключи Румяна Бъчварова и потвърди, че няма да създават съвместно правителство с ДПС, но запазват диалога.

ДПС вижда различни причини за отказа да бъде поканено в управлението

Алиосман Имамов от ДПС потвърди сходството в идеологическите основи на програмите на двете партии, но каза, че именно заради това не приема обяснението за категоричния отказ от страна на ГЕРБ да преговаря с Движението за съвместно управление. Според него зад този отказ прозират други причини, свързани с "консолидирането на българската нация" и етническата стабилност. „Мога да ви дам много примери, че се стига до там да се засилят трайните, екстремни отношения в българското общество, от което България няма да спечели", заяви Имамов.

Той неколкократно потвърди позициите на партията, изразени от лидера на ДПС Лютви Местан в понеделник, за това, че третата по гласове политическа сила предлага безусловна подкрепа на правителство на малцинството на ГЕРБ.

Категорично обаче няма да бъде подкрепена коалиция, в която участват националистически, ксенофобски и евроскептични формации, каквито има избрани в новия парламент. Това бе потвърдено и в изказването на Йордан Цонев. "Против сме участието на националистическа формация, въпреки че навремето сме приели подкрепата на "Атака". Припомням, че не сме водили никакви разговори и не сме подписвали никакви споразумения с тях. "Атака" подсигуряваше кворума, но не участваше в кабинета "Орешарски", подчерта Цонев и добави, че в предишния парламент ДПС не е допуснало нито едно ксенофобско предложение на "Атака" да мине. "ДПС има цивилизационни различия с националистическите партии", каза още той.

ДПС няма да подкрепи управление накоалиционно малцинство, защото "няма такова политическо животно", по думите на Йордан Цонев. Коалиция се прави, за да има мнозинство. Според ДПС има два варианта - управление на малцинството на ГЕРБ с предложената от Движението безусловна подкрепа, или да се върви към нови предсрочни избори, за което и двете партии са съгласни, че не е добро за стабилността на страната.

ДПС е готово със законопроект за КТБ

Финансовият експерт на ДПС се спря на детайли от изготвения от него и Делян Пеевски законопроект за Корпоративна търговска банка (КТБ), който бе внесен в последните дни на 42-рото Народно събрание, но не се стигна до приемането му. В предложението се набляга на разкриване на банковата тайна и пълна прозрачност на финансовите потоци и сделки на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев и основните акционери. Иска се също външна експертиза не само за състоянието на банката, каквато в момента тече, а и за възможните варианти за разрешаването на случая при максимална защита на публичния интерес, тъй като това ще става с публични средства, посочи Цонев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай