Генерал Михов разнищи Плевнелиев

Генерал Михов разнищи Плевнелиев | StandartNews.com

„Агресивното поведение на гражданите предполага президентът дори като Христос да ни научи, той има такива механизми, как се изпълняват 10-те божи заповеди или как се изпълняват законите на страната". Това заяви депутатът от АБВ ген. Михо Михов на кръглата маса „Президентът – лидер или придатък", организирана от партията на Георги Първанов, предаде БЛИЦ.

Той припомни, че са искали обучение за децата при екстремни ситуации в Закона за предучилищното и училищното образование учениците, но Плевнелиев не е върнал този закон, а Закона за военното разузнаване, намеквайки, че държавният глава налага избирателно вето.

Ген.Михов, подчерта, че президентът трябва да направи сериозни промени във формулирането на външната политика и да си намери по-мъдри съветници за целта. И порица днешния държавен глава, че не е взел отношение за плана за въоръжените сили, предупреждавайки, че скоро нашата армия ще може да изпълнява само втората част от ангажиментите си – само да изпраща задгранични мисии.

Генералът беше категоричен, че преди частично да лишим държавата си от суверинитет, давайки небето си за охрана на чужди сили, трябва да попитаме гражданите на референдум дали искат това.

Михов посочи, че според чл. 100, който гласи, че президентът е върховен главнокомандващ на армията, трябва да даде и оценката си дали България е военен фактор, какъвто сме били, и дали сме такъв поне на Западните Балкани, както и оценката си за рисковите фактори и заплахите, ще се налага в следващият екип.

По думите му следващият президент трябва да има много по-добри военни експерти и той самият да има такава подготовка. "Това означава мъдростта на президента да се оцени високо от висшият команден състав, а не неговата сервилност, защото и такива случаи имаме. Да си припомним Уелс", каза още Михов.

Според него не е станало категорично ясно какво е искал този самит на НАТО от България. "Единствено точно 2% от БВП да бъде бюджет на въоръжените сили. Другите обтекаеми формулировки - Черноморските заплахи, флангова държава, да усилим способностите, но да ги усилим чрез нашата армия. Така поне го разбираме експертите, а не да търсим друга страна, друг съюзник, който да изпълни дори елементарната задача "Air policing" във въздушното пространство на България", отбеляза още Михов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай