Генчовска: Палежът в Битоля е хладнокръден

Външният министър е в Северна Македония

Генчовска: Палежът в Битоля е хладнокръден | StandartNews.com

„Палежът на културния ни център в Битоля е извършен изключително хладнокръвно, целенасочено и преднамерено“. Това коментира външният министър Теодора Генчовска, която е в Северна Македония. Тя ще разговаря с колегата си Бояр Османи за посегателството и по всички спорни двустранни въпроси. По bTV тя каза, че е видяла един от записите на охранителните камери.

„Вижда се мъж, който пристига на колело, изключително спокоен. Слиза от него, сваля една туба със запалима течност, полива входната врата на културния дом и запалва течността. Това, което ми направи впечатление е, че спокойствието му беше нарушено единствено от размера на пламъците“, каза Генчовска.

Единствено бързата реакция на местната полиция и пожарна са спасили културния дом от по-големи поражения. „Човекът е с маска, но няма нищо специфично в облеклото му. Млад, добре сложен мъж, здрав, спокоен“, казва Генчовска.

„Случилото се в Битоля е израз на езика на омразата. Очакванията ни са Република Северна Македония и правителството ѝ да имат последователна, всеобхватна политика за преодоляване на говора на омразата“, каза външният министър. Според нея е нормално да има очаквания за започване на преговорния процес за приемането на РСМ в ЕС, но това е въпрос на отговорност от тяхна страна кога ще постигнат конкретни резултати по договореностите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай