Гечев: Без такса за предсрочно изплатените ипотечни кредити

Гечев: Без такса за предсрочно изплатените ипотечни кредити  | StandartNews.com

София. "Ако ипотечният кредит се изплаща предсрочно, със собствени средства, няма да се плаща допълнителна такса". Това каза председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм и депутат от БСП Румен Гечев, цитиран от пресцентъра на партията. До момента, когато се ползва потребителски кредит, ако има предсрочно негово погасяване - няма никаква допълнителна такса, но ипотечните кредити са имали особен статут, който ще бъде променен, каза още депутатът.

"Смятаме да разширим полето на действие на Закона за потребителския кредит и да включим в него ипотечния и да се премахне таксата при предсрочно погасяване със собствени средства. Ако се ползва заем от друга банка за погасяването му, групата експерти от двете управляващи партии предлагаме такава такса да се начислява само за първите 12 вноски и тя трябва да е до 1% и да касае дължимата главница за втората година, не за целия заем", продължи Гечев.

"Нашите аргументи са движение към пазарна конкуренция и европеизация на българската банкова система. Банковата конкуренция е в полза и на самите банки. Стимулират се тези с добър мениджмънт и работят добре", категоричен бе той.

На въпрос дали банките няма да заместят тези такси с други, непредвидени в закона, народният представител заяви, че този вариант също е бил обмислен. "За това обмисляме да включим норма, че ще има такса само срещу определени услуги, а не, защото на банката и трябва такава. Така ще знаем за какво плащаме и какво получаваме", коментира той.

Лихвата има два компонента, от които единият е наречен "пазарен индекс". Това каза Гечев по повод въпроса какво ще се приемни в сформирането на лихвения процент. По думите му той до момента се е определял по методика на отделните банки. "Когато една банка има повече лоши кредити от друга, с цел да ги компенсира вдига лихвата на тези, които си плащат редовно", обясни народният представител. Това вече няма да може да става и банките ще трябва да формират този компонент по пазарен индекс. Гечев обясни, че той ще бъде EURIBOR - на еврозоната, LINBOR - лондонският индекс, СОФИБОР - българският, или комбинация от тях. "Това ще бъде вече избор на самата банка. Банките няма да могат да прехвърлят собствените си проблеми върху хората", зави депутатът.
Гечев продължи, че вторият компонент ще бъде различен за отделните банки и се нарича "фиксирана надбавка". Той коментира, че банките, които са в по-добро, състояние ще могат да предлагат лихви с по-нисък дял на фиксирана добавка и общата лихва ще е по-малка.
"Банките няма да могат сами да определят цената на ресурса, а тя ще се определя от пазара. Навсякъде по света, където се засилва пазарната конкуренция, това натиска цените надолу", каза още той.

Банковата система в България трябва да върви в посоката на световния банков пазар, каза още депутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай