Габровски на срещата с ДПС - 4 аксиоми на кабинета

Движението подкрепи четири основни приоритета, предложени от кандидат-премиера

Габровски на срещата с ДПС - 4 аксиоми на кабинета | StandartNews.com

Списък с аксиомите на бъдещия кабинет прави кандидат-премиерът проф. Николай Габровски. Това заяви самият той след края на срещата си с лидера на ДПС Мустафа Крадайъ и заместниците му Йордан Цонев и Ахмед Ахмедов, на която двете страни демонстрираха единомислие за необходимостта от възстановяване на диалога и нормалността в политиката.

Четири основни приоритета, посочени от Габровски, бяха подкрепени от ДПС. Те са стабилизиране на страната и реализиране на Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген, еврозоната и борбата с корупцията.

В тази политическа ситуация задачата е много сложна. Желанието ми е като представител на гражданското общество, отдалечен от партийни пристрастия, да се опитам да помогна за по-нормален тон, който да замени непродуктивния тон, който ни вкарва от избори в избори и то във време, когато за България се вземат изключително важни решения, посочи проф. Габровски. Той бе категоричен, че ако сега не се състави работещо правителство вероятността да отидем не един, а два пъти на нови предсрочни избори е много голяма. Габровски благодари на Мустафа Карадайъ и на ДПС за готовността да водят диалог.

Г-н професоре, бих искал от името на ДПС да ви поздравим с отговорността, която поемате в тази критична да страната ситуация, защото само един бегъл поглед върху вашата биография достатъчно ясно говори, че вие нямате нужда от партийно политическите противоборства, които за съжаление се наложиха в последните години в нашата страна. Радваме се да чуем, че на политическия терен трябва да се търси нормалността, заяви Мустафа Карадайъ. И припомни, че за ДПС това не е чужда тема. За това призоваваме от 2016 г. когато „Да върнем нормалността” бе мото на националната ни конференция, каза лидерът на Движението.

Нормалността за нас минава задължително през диалога, подчерта Карадайъ.

Проф. Габровски съобщи, че преговаря за правителствен екип с хора без ярка политическа окраска, с доказан професионализъм, с които да преведе България през следващите месеци. От етични съображения към тях обаче не назова имената им.

В ситуацията, в която се намираме според нас вие сте прав, че ярките партийни фигури, независимо какви експерти са, защото всяка партия има безспорно доказани експерти, биха затруднили прехода към нормалността, за която говорим, коментира Карадайъ. И заяви: „Ние години наред виждаме, а най-вече в момента, ултиматуми за провеждане на разговори, отказ от разговори камо ли диалог. Диалогът е много далече. Затова ви поздравяваме, че поемате в такава сложна ситуация отговорността със своя личен авторитет да допринесете за нормалност в политическата среда и изобщо в средата, в която живеем.”.

За да има кабинет за нас, ДПС, нормалността е аксиома. Но освен аксиомите трябва да търсим и формулите. Затова за нас е много важно каква ще е програмата – цели, приоритети на кабинета, включително и персоналният му състав, каза Карадайъ. И допълни: „Защото, когато говорим за кабинет без ярки политически фигури, виждаме в публичното пространство хора, които са заставали на барикадата да защитават определени политически фигури,  а днес да бият тъпана, че не трябва да има политически лица във властта.”.

Преговарям с професионалисти с добро име. Не става дума за хора, които никога не са имали политически позиции, а за експерти с добро име, отговори Габровски. Той се съгласи, че аксиомата на кабинета трябва да бъдат добрият тон и диалогът. И посочи 4 „аксиоматични приоритета”, които ще следва – стабилизирането на държавата и приемането на Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген, еврозоната и правосъдната реформа, която да осигури борба с корупцията. Към тях се добавят енергийната независимост на страната, нейната финансова стабилност, защитата на най-слабите слоеве от населението и образованието, но първите 4 приоритета Габровски смята за най-важни.

Много хора ползват промените в конституцията във връзка с правомощията на главния прокурор като политическа дъвка, но малко са партиите, които са направили нещо по въпроса, заяви Мустафа Карадайъ. И допълни: „Ние от ДПС сме чували много политици, които ползват понятието реформа, за да се опитват Народното събрание да кадрува в съдебната система.”.

Ние разписахме проект за промени в конституцията, представихме го в Брюксел, в Европарламента и Еврокомисията, представихме го пред медиите у нас и на групите в НС. И видяхме действията на тези политически групи, които ползват за съдебната реформа за политическа дъвка – нула, никакви. Дадохме възможност да се отвори темата с идеи за промени в конституцията, но явно за някои политически партии е по-важно партийно- политическото експлоатиране на темата, отколкото решенията, подчерта лидерът на ДПС.

Имаме общи виждания, въпросът е пътят да се извърви, каза Карадайъ. По темата за еврозоната той припомни позицията на ДПС за бързо приемане на страната ни и предложението на ДПС европейските граждани да плащат у нас в евро.

От 2011 г. България покрива критериите за еврозоната и Шенген, мина към третия приоритет Карадайъ. И попита кой е онзи пропуск на България след 2011 г. и най-вече в последните година и половина, довели до последното решение срещу страната ни. Единият пропуск е липсата на разговори, на диалог, на единни действия на партии, институции, дипломация, каза Карадайъ.

С честите избори и смяната на правителства, с отказа от диалог и разговори по важните за България теми стигаме до такива ситуации, подчерта той.

По повод Плана за възстановяване и устойчивост той заяви, че в Брюксел има 60 млрд. евро за България, които стоят на трупчета и не се знае дали ще ги вземем, защото „не сме си написали домашното, не сме пуснали фиша”.

Трябва да се преборим с обедняването на хората, да помогнем на работодателите да запазят работните места и най-големият катализатор за това са европейските средства, каза Карадайъ. Той припомни, че ДПС още през 2020 г. предложи от трибуната на парламента съставянето на експертно правителство с участието на специалистите, които пишат европейските програми, за да подготвят документацията за новия програмен период.

Това са наши теми, по тях сме направили конкретни действия, каза Карадайъ.

Невъзможността тези 60 млрд. евро да достигнат до България, липсата на оперативни програми, Шенген – за мен като гражданин резултатите по тези теми са обидни. Фишът, за който говорите, минава през работещо правителство, отговори Габровски.  И каза, че за него основният въпрос е доверието.

Ще направим списък с аксиоми на правителството, каза Габровски на Карадайъ. Двете страни изразиха готовност за бъдещи разговори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай