Габриел: Трябва ни ЕС-мисия за мир в Близкия изток

Габриел: Трябва ни ЕС-мисия за мир в Близкия изток | StandartNews.com

Подходът на ЕС към Близкия Изток да бъде многоизмерен, регионален и реалистичен. Това заяви зам.-председателят на ЕНП в европарламента и Мария Габриел ЕНП/ГЕРБ по време на дебат в пленарна зала с Върховния представител на ЕС Федерика Могерини. "Трябва да сме обединени и непоколебими в действията си по отношение на преговорите за мир в Близкия Изток", отбеляза Габриел по-късно и във Фейсбук, където публикува част от изказването си. И насочи вниманието на евродепутатите към това, че държавите-членки трябва да окажат пълна подкрепа на предприетите действия от Върховния представител на ЕС Федерика Могерини и специалния пратеник на Съюза за Близкия Изток Фернандо Джентилини.

"Важно е съблюдаването на основните принципи на международното право с оглед създаването на благоприятни условия за възстановяване на мирните преговори", каза Габриел. "Освен единни действия, необходимо е намиране и привличане на умерени партньори, споделящи общи интереси във връзка с мира в Близкия изток", допълни още тя. И продължи: "Такива трябва да бъдат търсени както сред палестинци и израелци, така и сред други държави в региона".

"Палестинското помирение и усилията на съседните арабски държави са ключови. В тази насока трябва да се възползваме максимално от ревизираната Европейска политика за съседство", подчерта Габриел. Тя посочи и като ключова ролята на младите хора в този процес.

"Регионът е изправен пред проблеми като миграционните потоци, войните в Йемен и Сирия, кризата в Ирак и възхода на Ислямска държава. Всички тези проблеми, които застрашиха европейската сигурност и стабилност, няма да изчезнат, само защото е разрешен израелско-палестинския конфликт", каза още зам.-председателят на групата на ЕНП в ЕП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай