Фандъкова: Не трябва да има скок на цената на транспортните карти

Няма спад на раждаемостта в София, строим 13 нови детски градини

Фандъкова: Не трябва да има скок на цената на транспортните карти | StandartNews.com

София. "Не трябва да има увеличение на картите за градски транспорт", заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в предаването по Нова ТВ „Събуди се". „Очаквам през месец февруари анализа за тарифната политика на центъра за „Градска мобилност".

„По отношение на цената на билета ще изчакам да видя мнението на колегите. Преди известно време при мене беше директора на лондонското метро, разговаряхме с него както, и с други колеги – колко хора ползват билети при тях, тъй като билетите там са много скъпи, за разлика от това обаче каратите са различни и това стимулира редовните пътници", каза Фандъкова.

Според нея е важно да се спазва този принцип - да не карат редовните пътници да плащат заради нередовните пътници. „Нека да кажа на хората, че аз лично ще настоявам картите за градски транспорт да останат със същите цени", заяви тя.

Запитана дали в най-лоша перспектива билетът ще достигне цена от един лев и десет стотинки, Фандъкова отговори: „Не мога да говоря за цени, трябва да се изчисли".

„Започнаха да пристигат новите тролеи и трамваи. Новите метровлакове вече са тук. Те се финансират по Оперативна програма „Околна среда" с европейски средства. Очаквам още тази седмица да бъде сключен договора за доставка на 126 нови автобуси и до края на годината голяма част от тях да бъдат вече в София. Те поетапно ще бъдат включвани в движението, така че да може постепенно да спрем да виждаме тези най-стари автобуси по улиците на София. Новите автобуси са с отопление и климатизация, така че през лятото да е студено, а през зимата топло в тях. Достъпни са за хора с увреждания и майки с колички. Очакваме и 20 нови трамвая до края на годината", коментира още столичният кмет.

Предстои тази година да започнат реконструкциите на Ботевградско шосе, бул. „Сливница", моста на Захарна фабрика, както и разширения на бул. „Тодор Каблешков", между ж.к. Бъкстон и бул. „Борис III".

Кметът на столицата коментира и идеята да плащаме данък смет според изхвърленото от нас количество боклук.

„В София нама спад на раждаемостта или поне спад на броя на децата, които търсят детски градини. Така че нашата задача е да строим – в момента строим 13 нови детски градини", сподели още Фандъкова.

На въпрос за идеята училищата, които покажат добри резултати на матурите да получават допълнително финансиране към делегираните си бюджети, кметът на София отвърна: „Принципно трябва да се стимулират училищата, които работят по-добре и имат по-добри резултати. Много е важно, обаче, е да се внимава, защото трябва да се мери напредъка, а не само резултата. Затова пожелавам на хората, които разработват тези критерии, да са много внимателни".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай