Ето го генералът, шпионирал за руснаците

Натовец от сухопътните войски донасял на Москва

Ето го генералът, шпионирал за руснаците | StandartNews.com

Генерал от резерва е уличеният в шпионаж в полза на Русия. Валентин Цанков Цанков е заподозреният в аферата, съобщи "Епицентър".

ВИЖ ОЩЕ: Хамид: Прокуратурата лоши руски шпиони, а МС иска да я закрие

Прокуратурата съобщи днес, че български офицер от резерва е предавал класифицирана информация на руски съветник в руското посолство. За случая е уведомено и МВнР, което да предприеме съответните действия. Руският дипломат се ползва с имунитет и не може да бъде обвинен.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.105 от НК, при което български гражданин се е поставил в услуга на чужда държава с цел нерегламентирано предаване на информация, представляваща държавна тайна, съобщиха от спецпрокуратурата.

Координацията и предаването на информацията е ставало чрез  руски гражданин с дипломатически имунитет на длъжност съветник в Посолството на Руската Федерация в София.

Кой е ген. Валентин Цанков?

Роден е на 25 август 1956 г. в Пловдив. Завършва с отличие Висшето военно училище във Велико Търново. Учи във Военната академия "Г.С. Раковски" (1988 - 1990 г.) в София, която завършва със златен медал. След това завършва Генералщабна академия в Гърция (1997 - 1998 г.).

Преминава допълнителни курсове в училището на НАТО в Оберамергау в Германия, в Колежа на НАТО в Рим, Европейския център за отбранителни изследвания "Дж. Маршал" в Гармиш-Партенкирхен, Курс за висши ръководни кадри по управление на отбранителните ресурси, Монтерей, Калифорния, САЩ и други.

От 1982 г. е назначен като оперативен офицер в Разузнавателно управление на Генералния щаб като разузнавач VI степен. Преминал е оперативен курс за работа в Служба "Военна информация" в Москва (1982 - 1983). От 1983 г. е помощник-началник на отдел в Разузнавателното управление на Генералния щаб.

Бил е началник на самостоятелен отдел "НАТО" в Щаба на Сухопътните войски, Завеждащ службата по отбраната в Постоянната дипломатическа мисия на Република България в Главната квартира на НАТО, Брюксел, Белгия. На 8 август 2002 г. е назначен за директор на Дирекция "Отбранителна политика и планиране" и удостоен с висше военно звание бригаден генерал.

На 7 октомври 2003 г. е освободен от длъжността директор на дирекция "Отбранителна политика и планиране" и назначен за директор на дирекция "Отбранително планиране и програмиране".

На 1 март 2004 г. е освободен от длъжността директор на дирекция "Отбранително планиране и програмиране". Бил е аташе по отбраната в Лондон (2004 - 2007 г.) във Вашингтон (2010 - 2011 г.) и съветник на министъра на отбраната.

По време на кариерата си е бил член на българската правителствена делегация в преговорния процес за присъединяване към НАТО; заместник-ръководител, той и военен ръководител на българския екип за преговори с НАТО по пакета на Целите на въоръжените сили - 2003 г., (преди приемането на България в НАТО); секретар на Програмния съвет в МО; член на Съвета по отбрана; секретар на Съвета за провеждане на Стратегическия преглед на отбраната, член на ръководството за разработване на Визия за развитие на въоръжените сили до 2035 г.

Автор на статии и публикации, участник в телевизионни предавания, отнасящи се до националната сигурност на страната, военно-политическата обстановка и актуални въпроси на сигурността.

Заместник-председател на Асоциацията на сухопътни войски.

Полиглот. Владее английски, френски, руски и гръцки език.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай