Екшънът в парламента започва. Петима в битка за председател

Гласуването ще бъде първият тест за постигане на съгласие

Екшънът в парламента започва. Петима в битка за председател | StandartNews.com

Екшънът в парламента започва. Президентът Румен Радев обяви, че свиква 48-ото НС на 19 октомври 2022 (сряда) и партийните централи завряха от хипотези кой ще е новият председател. Първото пленарно заседание ще бъде открито от доайена Вежди Рашидов, острие на ГЕРБ.

Най-голямата парламентарна група - на ГЕРБ, ще предложи председател на 48-ото Народно събрание, потвърдиха от ръководството на партията на Бойко Борисов.

Петима ГЕРБери вече влязоха в битка за първия пост в НС. Юристите Десислава Атанасова, Радомир Чолаков, Росен Желязков, Анна Александрова и Екатерина Захариева загряват на стартовата линия. Атанасова вече няколко парламента е шеф на ПГ на ГЕРБ и според колегите й Борисов бил доволен от работата й и не искал да я сменя. Анна Александрова пък бе шеф на правната комисия в НС. С най-големи шансове да бъдат предложени за най-високия пост в НС били Радомир Чолаков и Екатерина Захариева.

Изборът на председател на НС ще е първият тест за постигане на съгласие и формиране на мнозинство в 48-ото НС.

Бившият парламентарен шеф Никола Минчев от “Продължаваме промяната” обяви, че формацията им ще откаже, ако им бъде предложен постът председател на Народното събрание.

“Той обикновено е от най-голямата група, а ние не сме такава”, обясни Никола Минчев пред БНТ. Но не стана ясно дали от ПП ще подкрепят председател на НС от ГЕРБ.

Минчев посочи, че от ПП няма да подкрепят евентуално правителство на ГЕРБ при гласуване в пленарна зала. Но биха гласували “за” по време на заседанията, ако внесеното предложение съвпада с програмата, която от ПП оповестиха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай