Две причини защо Кирил и Асен не искат кабинет

Харвардците използват евроатлантическите ценности като параванза личните си интереси

Две причини защо Кирил и Асен не искат кабинет | StandartNews.com
  • Цонев бръкна в раната, Свали златната маска на кръга "Капитал"
  • Харвардците използват евроатлантическите ценности като параванза личните си интереси

 

Кирил Петков и Асен Василев трябваше да се замислят, когато Георги Свиленски ги попита как се нарича човек, който два пъти настъпва мотиката. Но когато гледаш само в небето, пропускаш мината, която е в краката ти. А за харвардците те гърмят всеки ден: с изваждането на всяка скандална подробност и от сделката с "Джемкорп", и от консултанските договори с ББР, и от неприличните изборни предложения към БСП.

Но както е казал народът, Който е откраднал яйце, ще открадне и кокошка. Съмненията за откраднатите от ПП избори са в ръцете на прокуратурата. Но докато разследванията текат, все по-ясно става, че вотът дори да не е бил манипулиран от ПП, той вече е дискредитиран от кукловодите им.    

В сряда Цонев бръкна с пръст в раната и

  • свали златната маска на кръга "Капитал"

евроатлантическия параван, зад който машината от медии, политолози и политици на олигарха години наред получава милионни грантове от "Америка за България". Но вместо да отстоява геополитическия избор на страната ни, дърпа конците у нас в името на личния си интерес.

Качва и сваля министри, лепи етикети "добър" - "лош", "става" - "не става", "може" - "не може". И управлява страната от сенките на задкулисието. Без да се явява на избори, без да се отчита за всеки долар.

Защо 4 парламента не са в състояние да направят стабилно мнозинство и да излъчат правителство, попита Цонев. И изрече онова, което всички знаят, но премълчават, за да не получат татуировка "статукво" на челото. Още в изборния ден на 2 октомври кохорта верни на Прокопиев анализатори превзе студията на най-значимите телевизии и до днес не излиза от тях, за да обяснява кой с кого не може да направи правителство, каква коалиция не бива да се случи, на кого Румен Радев не трябва да даде мандат, как изборите пак чукат на вратата, независимо че хората и бизнесът не ги искат.

Кирил и Асен, на които българите наказателно отнеха управлението, изрекоха поредния оксиморон - няма да подкрепят ГЕРБ, но искат ГЕРБ да подкрепи тях. Заявиха, че ще правят кабинет на малцинството с Демократична България, но останалите са длъжни да ги подкрепят. Свиха социалната програма на БСП, но настояват социалистите да им я гласуват.

Изумителното е, че не само приемат желаното за възможно, но настояват това да правят всички останали. А именно - ако кабинетът е на Петков и Василев, сиреч - на Прокопиев, може. Това е единственото необходимо и достатъчно условие всичко да е законно, морално, умно и красиво. И вечно. Ако обаче е с участието на партиите, които имат опит в управлението, преодолявали са кризи и днес могат да сформират мнозинство в парламента, тогава решението на парламентарната криза е без решение. Защото статуквото се завръщало.

За Крил и Асен това със сигурност е ужас. Разплитането на "Джемкорп", аферата със строителите и белите в ББР има с какво да ги притеснява. Да не говорим за скандала "Ще ви дам кодовете", по който прокуратурата се самосезира и със сигурност предстоят разпити - на изумения Кирил Петков срещу два реда очевидци от парламентарната група на БСП.

Всички политическите и парламентарни пируети на харвардците бяха

  • добре прикрити зад маската на евроатлантизма

Но до изборите. Защото след сформирането на народното събрание, партиите, които се обявиха за твърдо отстояване на западните ценности вече имат конституционното мнозинство от поне 172-ма депутати. Ако всички те бяха последователни в позициите си, значи ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС и "Демократична България" вече трябваше да са съставили стабилно правителство, което да преведе страната през серията кризи на фона на войната срещу Украйна. Но, не би. Защото се оказа, че ПП и ДБ са евроатлантици само на думи.

Това обаче не е голяма изненада. Геополитическият избор на България никога не е бил важен за кръга "Капитал". А поне три факта доказват, че евроатлантизмът само златна маска на Прокопиев и кръгът "Капитал", която се използва за прикритие.

Когато Русия нахлу в Украйна, присъдружните им депутати в парламента от "Промяната" и ДБ, както и удобните премиерът и вицепремиер Кирил Петков и Асен Василев, се скриха зад членовете и алинеите на бюджета, вместо да внесат в НС българската позиция. Наложи се лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ да изкрещи от трибуната на НС "Комшията гори", за да приеме Народното събрание декларация в подкрепа на Украйна. Апропо, това спаси Кирил Петков, който вечерта отиваше на Европейски съвет без позиция на държавата си.

Отново ДПС бе в основата на решението за военна помощ за Украйна. И именно Движението единствено поиска да се изпълнят изискванията на евроатлантическите партньори на България за премахване на порочните златни паспорти и на  корупционни инхаус процедури.

Какво направи ПП? Избяга. Със зор се съгласи да махне златните паспорти, но запази игричките със златните визи. Остави ин хаус процедурите и раздаде по тях пари за най-малко две магистрали "Хемус".

Малко по-късно ДПС внесе сигнал в прокуратурата, от който стана ясно, че

  • зад златните паспорти, които ПП не пускаше

стоят интереси на руски олигарски и китайски велможи. А в четвъртък настоя прокуратурата да посочи ясно и бързо резултатите от провурката.

Руски интереси се оказаха на дъното на меморандума с "Джемкорп", който бе на косъм да отдаде на концесия енергетиката ни. Както и в нежеланието да се внесе закон за контрол на дерогацията на пуски петрол и петролни продукти, произвеждани в рафинерията "Лукойл". Не любимците на Прокопиев, а отново ДПС внесе закона, с който се изпълнява изискването на евроатлантическите ни партньори да се забрани износа на руски петролни продукти за ЕС. "Промяната" бе против. И напук на милионните грантове към царството на Прокопиев се опита да заобиколи европейските директиви.".

"Искам да се обърна и към нашите евроатлантически партньори. Кръгът "Капитал" пречи в България да има истинска стабилност - политическа, икономическа, всякаква. Този кръг спекулира, че отстоява евроатлантическите ценности в България. Нищо не отстоява. Провежда хаос. Провежда лична политика и лични интереси", заяви Цонев и продължи:

"Кръгът "Капитал", техните медии, политолози, социолози и анализатори, нямат нищо общо с евроатлантизма. Той е параван за собствените им интереси. Те

  • заблуждават и посолствата на нашите партньори

категоричен е зам. председателят на Народното събрание.

Ясно е защо ПП не иска кабинет. Особено на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход". Първо - евроатлантическият параван ще рухне окончателно. Второ - белите на Кирил, Асен и правителството им ще поемат към прокуратурата.

Страхът е неистов. Отпорът - равен на опълчение. Но, както е казал един световен ум -Артур Шопенхауер, истината преминава през три фази. Отначало е осмивана. След това е яростно отричана. Накрая просто се приема, защото е очевидна. Първите два етапа вече минаха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай