ДСБ се заема с извънпарламентарен контрол

Проектът ползва закона за достъп до обществена информация

ДСБ се заема с извънпарламентарен контрол | StandartNews.com

София. ДСБ обяви старта на проект "Извънпарламентарен контрол на властта". Партията ще използва всички възможности, които Законът за достъп до обществена информация предвижда, за да задава въпроси към всички държавни институции, включително и тези, които не попадат в рамките на парламентарния контрол, които засягат пряко широкия обществен интерес.

"Ще изискваме системно и информация от управляващите, там където не я получим, ще я търсим по съдебен ред", каза по БНР лидерът на ДСБ Радан Кънев часове преди представянето на новия механизъм.  Той уточни, че това, което предлагат, е и критика към ГЕРБ, защото те не знаят как да се държат като опозиция. "Независимо от нашата подкрепа за протестите и от нашите искания да има максимално скоро избори, ние сме готови да компенсираме определени липси, които сегашното правителство и парламент не могат да покрият, включително да осигурим заместител на парламентарния контрол, който в момента не се случва", обясни Кънев.

„Откакто е това мнозинство, ние не сме чули сериозни въпроси в петък в парламента, затова търсим механизми да го контролираме чрез други средства. Парламентарната опозиция в лицето на ГЕРБ е пасивна, но всеки ден излизат въпроси, които касаят обществените интереси, а те не се задават и заради това ние ще го правим по реда на Закона за достъп до обществена информация", обяви зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов.

Законът за достъп до обществена информация предвижда да се отговаря на подобни въпроси - от медии, граждани, организации, в срок до 15 дни от запитването. Всяка институция се възползва и бави запитването в максималния възможен срок. Настоящата власт изисква за всеки елементарен въпрос да се минава през този закон.

Отказите да бъде предоставена информация може да бъдат атакувани в съда. Вече има две съдебни решения, които отменят като незаконосъобразни такива откази - за информация за Авиоотряд 28 и за АЕЦ "Белене". 

От ДСБ ще акцентират на първо място върху кадровата политика на властта, на второ - върху енергетиката, защото, както поясни Атанасов, това е област, в която има много корупционни схеми. Обществените поръчки и митниците са останалите два приоритета, от които тъмносините ще се интересуват.

Според Атанасов възможностите по Закона за достъп до обществената информация са по-големи от парламентарния контрол, защото въпроси могат да се задават не само на министрите, но и на всички институции.

Атанас Атанасов пита премиера Орешарски запознат ли е с факта, че лицето Емил Иванов, назначено от него за областен управител на София област, е осъждано за умишлено престъпление от общ характер и е уличено в редица нарушения като кмет на община Своге.

Албена Палпурина запозна журналистите с питането до министъра на финансите за назначаването на Николай Илиев Попов за шеф на Агенция "Митници". Попов е с отнет достъп до класифицирана информация и не би могъл да изпълнява новите си професионални ангажименти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай