Неделя,

ДПС предупреди за сериозна заплаха пред България

От: Стандарт -
24929
ДПС предупреди за сериозна заплаха пред България
A
A
A

България е пред сериозен риск от продоволствена криза. Това обявиха от парламентарната трибуна на днешното пленарно заседание в декларация от Движението за права и свободи, предаде БНТ.

"България е пред сериозен риск от продоволствена криза. Липсват мерки за подкрепа за селскостопанските производители. Станаха известни забележките по плана по Общата селскостопанска политика. Той не е в синхрон със зелената сделка. ЕК иска промени по цифровизацията, разпределението на директните плащания. Липсва амбицията за модернизацията на селското стопанство", заяви Имрен Мехмедова от ДПС.

По думите ѝ планът има 100 бележки, а част от интервенциите са писани за определени бенефициенти.

"Страната ни е единствената в Европейския съюз без мерки за селското стопанство. Мерки има в Гърция, Франция, Испания. Много вероятно е България да се окаже единствената страна в ЕС, която ще унищожи родното производство. Цените на пшеницата тръгнаха нагоре. За производителите това е добре, но какво ще стане с цената на фуражите", допълни Имрен Мехмедова.

Според нея са необходими спешни мерки за достатъчни количества хляб и фураж.

"България е изпуснала всички влакове или финансови инструменти. Много от фермерите няма да могат да продължат да отглеждат своите животни и обмислят да ги продадат в кланици. В България няма никакви мерки. Продоволствената сигурност е част на националната сигурност на страната", каза още Имрен Мехмедова.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички