Донка Михайлова: Изкуствен интелект ще предлага част от услугите в Троян

Време е да работим за по-млада, по-умна, по-зелена община

Донка Михайлова: Изкуствен интелект ще предлага част от услугите в Троян | StandartNews.com

Имам още мечти, които искам да сбъдна, казва Донка Михайлова, кандидат за четвърти мандат, в специално интервю за СТАНДАРТ

Троян отново ще има шанса да избере за свой общински кмет Донка Михайлова, издигната отново от БСП, един от най-успешните градоначалници в България. Избрана от 265 кмета за заместник председател на НСОРБ. Управленец с разностранен опит и силно чувство за отговорност, новатор, сърдечен и отзивчив човек.

Ще запазим доброто си финансово състояние
Ще разширим спортната база
Ще продължим с разделното събиране на отпадъците

 

- Госпожо Михайлова, три мандата сте  начело на Троян, как се промени общината за тези 12 години?

- Троян претърпя много промени. Реализирахме мащабни проекти, които вярвам промениха средата като цяло, условията за развиване на бизнес, привлекателността на общината ни за живот, създаване на семейство и кариера, отдих и туризъм. Говорейки за този период, няма как да не припомним един от най-големите проекти, изпълнявани на територията на Троян - водния цикъл на града. Не може да не отличим, че преди 12 години общината ни предлагаше на най-уязвимите социални групи една социална услуга, а към края на мандат 2019-2023 г. те вече са 15 с общ капацитет от 1240 потребители с тенденция към увеличаване.Реконструирани бяха улици, ремонтирани бяха културни и образователни институции, санирани бяха многофамилни жилищни сгради. Създадохме и развихме различни културни и спортни събития, привлякохме хиляди туристи. Положихме изключителни усилия, за да подобрим живота на всички жители на общината - от най-малките до най-възрастните. 

Създадохме няколко фонда за подпомагане на съгражданите ни - за асистирана репродукция, за лечение на гражданите, за подпомагане на студенти в сферата на здравеопазването. Съумяхме да понижим нивата на безработица. Създадохме първата по рода си общинска оранжерия за отглеждане на екологично чисти зеленчуци, които влагаме в храната на малчуганите от детските градини. Преминахме през различни кризи и предизвикателства като обединявахме троянци в различните каузи. 

- С какво отличавате последните 4 години?

- Приключихме изключително тежък четиригодишен мандат. Никога в съвременната история не са се случвали толкова много и неподлежащи на прогнозиране стечения на обстоятелствата - пандемия, война, бежанска вълна, природни бедствия, икономическа криза и инфлация, политическо безвремие и държавно безвластие. Въпреки трудностите, троянска община постигна немалко - устойчивост на икономиката, ръст на заетостта, нарастване, макар и недостатъчно, на доходите, балансиран културен, спортен и социален живот. В условия на липса на държавен и общински бюджети не допуснахме криза в живота на общината ни, не позволихме ограничение в дейността на комуналните системи, увеличихме бюджета на общината с над 80%, не оставихме нуждаещите се без подкрепа. През мандата съумяхме да изградим социална инфраструктура за нови 120 потребители на обща стойност 1 541 302 лв. За предоставяне на социалните услуги - Център за подкрепа на лица с увреждания, вкл. с тежки множествени увреждания; Център за грижа за лица с умствена изостаналост; Център за грижа за лица с психични разстройства в с. Дълбок дол.

- Съседите признават, че Троян променя бързо своя облик.

- В мандата бяха обновени нови 12 жилищни сгради с 353 самостоятелни жилища и 9 стопански обекти в тях на обща стойност 4 563 525 лв., съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове. В публичния сектор беше обновена сградата на РУ "Полиция". Процесът на обновяване на жилищния сграден фонд ще продължи и през следващите години. Подадени са 15 проектни предложения за финансиране на 15 многофамилни жилищни сгради по Националния план за възстановяване и устойчивост на обща стойност 14 789 539 лв. Изпълненото през мандата надгражда започнатото през предходния, когато бяха обновени 26 жилищни и 5 сгради от публичния сектор.

- А какво заложихте за бъдещето?

- Нарастващият брой на лицензираните спортни клубове, както и увеличаването на броя на любителите на спорта и здравословния начин на живот породи необходимост от разширяване на спортната база. На път сме да сбъднем дългогодишна мечта, като започнахме изграждането на така дългоочакваната Многофункционална спортна зала. През мандата бяха изградени инсталации за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци и компостираща инсталация на обща стойност над 4,5 млн. лв. Фокусът за устойчиво управление на отпадъците и в бъдеще ще е поставен и върху разширяване на система за разделно събиране на битови отпадъци. Въведе се и ще продължи да се изпълнява като общинска дейност разделно събиране на "зелените", биоразградими отпадъци. 

Един от приоритетите бе предлагане на електронни административни услуги от всяка една точка на земята и по всяко време. Към днешна дата Троян предлага електронен достъп до: собствен портал за електронни административни услуги, портал поддържан от Министерство на електронното управление за електронни услуги, портал за услугите, предлагани от отдел "Местни приходи" и портал за предлаганите социални услуги в общината. Административните услуги могат да се заявяват и през мобилно приложение. Голяма част от дейностите могат и да се заплащат електронно. През последните 3 години значително нарасна броя на заявяваните електронно услуги. 

Осигурените средства за капиталови разходи и текущи ремонти за мандата в населените места на територията на общината бяха в размер на над 8,6 млн. лв. Не на последно място, Троян ще запази и в бъдеще доброто си финансово състояние въпреки предизвикателствата.

- Как решихте да търсите доверието на съгражданите си за още един мандат?

- Няма да скрия, че дълго обмислях решението си. Но бих искала да довърша важни проекти, както и да започна други, за които мечтаем от много време. Троян е не само родният ми град, той за мен е отговорност и знам, че мога да дам още за неговото развитие. Имам още мечти за общината ни, които искам да сбъдна. Искам да предам и опита си, натрупан през годините на управление на общината.

- Подскажете мечтите Ви за Троян...

- Поемаме към четвърти мандат след задълбочен анализ на потребностите на хората и ясна визия за развитие, след дискусии и обсъждания с групи граждани, след разговори с централната власт на най-високо политическо ниво, с яснота за източника на финансиране. Заедно с екипа ми си поставихме три основни цели за работата ни през следващите години: по-млада, по-умна, по-зелена община. Да да бъдем по-млада община е нужно ограничаване на негативните демографски тенденции чрез целенасочени местни политики за заетост и по-високи доходи, балансирано развитие и нарастване на привлекателността на нашия град и региона. Постигане на по-добро образование, спорт и култура, стимулиране на раждаемостта, нарочни политики за подобряване на качеството на живот в селата и грижа за здравето на хората. По-умната община изисква подобряване на ежедневните дейности и услуги в града и селата - чрез по-ефективно използване на съвременните технологии в интерес на хората. Не само цифровизация на административните услуги, но и роботизация на процесите на управление (изкуствен интелект). По-зелената община включва приоритетно изграждане на привлекателни зелени обществени пространства и безопасна инфраструктура. По-ефективна грижа за природата, енергийната ефективност и устойчивото развитие. Това е нашето предложение пред хората от общината. Диалогът, който започнахме, засяга всеки, защото ще постави основата за управленската програма на общината ни за следващите четири години. Можем да постигнем поставените цели. Защото в Троян успяваме заедно!


 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай