Дончев: Не е вярно, че еврофондовете се влагат в пътно строителство

Дончев: Не е вярно, че еврофондовете се влагат в пътно строителство | StandartNews.com

Не е вярно, че голяма част от еврофондовете се влагат в пътно строителство. Това заяви зам. министър-председателят и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, в предаването „Седмицата" на "Дарик".

„Например имаме 20% дял на транспортната инфраструктура, от цялата финансова рамка, като едва половината, дори по-малко, защото имаме метро, отиват за пътища. Останалите, за транспортната инфраструктура, отиват за и железница, и метро", уточни Томислав Дончев. „Миксът е добър, покриват се всички сектори", каза още той, цитиран от "Фокус".

„Програмният период теоретично започва на 1 януари 2007 г. и се води до 2013 г., но реално приключва на 31 декември в 11:59 ч., тази година. Резултатът зависи от това, което ще се случи и през този месец", припомни той.
По думите му, в момента има седмици, където се плащат по 30-50 млн. евро по оперативните програми. „Спомням си, натрупано 2007, 2008, 2009 г. бяха 200 000 млн. Нека не звучи политически укор, но България до голяма степен закъсня със старта на програмния период, което би могло да бъде нещо нормално за нова държава членка и за първи програмен период", обясни той.

По повод негови думи, че еврофондовете са увеличили БВП на България с 10%, той коментира, че това са симулации, които се правят с математически модел. „Казва се „Сибила", базирана е на друг математически метод в Европа, „Хермин", който се използва за измерване на ефекта от европейските фондове. Той сравнява сценария, при който не съществуват европейски фондове и тези пари не се вливат в икономиката, спрямо сценария, при който те съществуват и са направили плащанията", поясни принципа на изчисление министърът по европейските фондове. И добави, че самите пари са 4% от БВП или 9% от публичните разходи за тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай