Дончев: Данъчният модел работи, да не го пипаме

Мярката 60/40 ще работи толкова, колкото е необходимо, каза вицепремиерът

Дончев: Данъчният модел работи, да не го пипаме | StandartNews.com

Няма нужда от промяна на данъчния модел. Това обяви вицепреиерът Томислав Дончев пред БНР във връзка с дебатите около промяна на ДДС в някои браншове. 

"В годините назад тази система, с някои леки корекции, е доказала, че работи. В благоприятни години стимулира икономическия растеж и чуждестранните инвестиции. Има максима, че ако нещо работи, не го пипай. Според мен, тук експерименти не трябва да бъдат правени. Несправедливо е хората, които получават по-големи приходи, да бъдат наказвани за това. Те и в режим на плосък данък плащат повече", коментира Дончев. 

Относно решението за намаляване на ДДС за ресторантьорите от 20 на 9%, което мина на първо четене в Народното събрание, Дончев го определи като  взето след много спорове.  "Аз бях против, защото дава шанс за рестартиране на дебата за промяна на данъчната система и лавинообразни искове за диференцирани ставки по ДДС за различни видове стоки и браншове", обясни той и уточни, че това е временна мярка за подпомагане на ресторантьорския бизнес.

Вицепремиерът коментира и мярката 60/40.По думите му тя ще работи толкова, колкото е необходимо. "На първо време до месец септември, защото подозираме, че икономическите трудности след пандемията тепърва предстоят", обясни Дончев.

Идеята за държавна петролна компания той коментира: "Предложението за държавни бензиностанции е с основна цел да бъдат осигурени допълнителни количества в данъчни складове, притежавани от държавата, което ще помогне пазарът на горива да стане и по-либерален, и по-конкурентоспособен. Това е напълно в синхрон с европейската политика в сферата на енергетиката"

По думите му повече данъчни складове ще дадат повече шансове за малки и големи продавачи на горива да участват на пазара и той да бъде по-конкурентен: "По-конкурентен пазар означава по-ниски цени за потребителите". Според него дали ще има държавни бензиностанции за продажба на горива на дребно, не е най-важното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай