Дежавю във властта

Дежавю във властта | StandartNews.com

Усещане за дежавю тръгна вчера от "Дондуков" 1. Ваньо Танов отново е шеф на митниците. Реабилитацията му дойде дни, след като на постовете си в пътната агенция и дирекцията за строителен надзор се върнаха Лазар Лазаров и Милка Гечева. Очаква се съвсем скоро в старото си кресло да седне и шефът на Спешна помощ д-р Георги Гелев. Йордан Йовчев остава зам.-министър на спорта. Ирена Младенова се върна като втори човек в икономиката. Възстановен на поста си бе и постоянният секретар по отбраната във военното министерство Добромир Тотев. Двама зам.областни от времето на ГЕРБ се връщат във властта, но вече като губернатори. Нина Петкова ще управлява Монтана, Бойко Балтаков - Плевен.

Само той може в движение да въведе ред, обяви Порожанов

"Идвам, за да пълня дупката от 1 млрд." Това заяви за "Стандарт" Ваньо Танов, малко след като финансовият министър Румен Порожанов обяви връщането му на горещия стол номер 1 в Митниците. Неизпълнението на приходите в агенцията щеше да стане 1 милиард, ако бе продължило старото ръководство, допълни Танов. Той встъпва в длъжност днес. "Сега не знам колко е дупката. Вчера ми казаха 360 млн., аз знам за 600 млн.", коментира още старият нов шеф.

"Имах разговор с директора на Агенция "Митници" Павел Тонев и му заявих, че ще бъде уволнен", каза вчера ковчежникът Порожанов. Той допълни, че веднага подписва заповедта му за освобождаване, като мястото му заема Ваньо Танов. Той оглавяваше митниците по времето на ГЕРБ. Надявам се да подобрим събираемостта на тази агенция. Ваньо Танов е единственият човек, който може да влезе в движение и да вкара в ред проблемите, които в момента има в Агенция "Митници", отсече Порожанов.

Експресна проверка по митническите пунктове започва Танов, съобщи още самият той пред "Стандарт". Целта му е да разбере какво се е променило след тръгването му като шеф на агенцията.

Причината за рокадата на пожар е неизпълнението на планираните приходи. Несъбраните постъпления в хазната са 900 млн. лв., като основната причина за това са твърде завишените очаквания за събираемостта, обясни Порожанов. Кабинетът "Орешарски" е планирал завишение на приходите с 1,7 млрд., или 11%, което е твърде нереалистично предвид очаквания ръст на икономиката и БВП с 1,8%, допълни финансовият министър. Според него най-голямо е разминаването между очакванията и реалната събираемост точно в митниците. През трите години, през които е оглавявал ведомството, Танов се е доказал с работата си. На въпроса счита ли, че след като Танов е бил уволнен с мотива, че не е успял да спре контрабандата на цигари, е подходящ за поста, Порожанов отговори с контравъпрос - "Как намирате борбата с контрабандата през последната година?". Предвид краткото време до края на бюджетната година е наложително да се предприемат спешни и адекватни мерки за подобряване на качеството на работата на Агенция "Митници", включващи ефективен контрол върху акцизните стоки, засилване на борбата с контрабандата и постигане на по-добра ефективност на взаимодействието с органите на НАП и МВР, които да доведат до повишение на събираемостта на приходите, обясниха рокада по-късно от финансовото ведомство.

Веднага след като Танов бе махнат, новият шеф Павел Тонев се похвали, че премахва доста от направеното от предшественика му - от прословутата Наредба N3 до конкурсите при назначаването на митничари. Единственото безспорно добро нещо на Тонев бе, че възстанови отделите за борба с наркотрафика. Според финансови експерти провалът на Тонев като митничар номер 1 е бил предизвестен, след като ексфинансовият министър Петър Чобанов е заложил нереално високи приходи от 8,881 млрд. от митниците - скок с цели 10,7 на сто над приходите на Танов от 2013 г.

Боец съм, въвеждам ред и дисциплина

Ваньо Танов, директор на Агенция "Митници"

- Г-н Танов, ставате един от много редките случаи на незаменими хора, които повтарят мандата си на директори на митниците. Защо се връщате?

- Връщам се, защото по принцип съм боец. Идвам, за да запълня дупката от 1 млрд. лв., която се очертаваше, ако не бъде сменено досегашното ръководство. Аз и досега не знам колко е неизпълнена част от митническите приходи. Вчера ми беше казано, че са 360 млн., аз знам за 600 млн. лв. Но няма как да бъде направен анализ, защото митниците не публикуваха нито веднъж какво е месечното изпълнение. Затова няма как да се научат приходите без човек да влезе в агенцията. Затова ще променя това драстично - ще започна да публикувам всеки месец приходите - дали за добро или за лошо.

- При идването си на власт Павел Тонев ревизира почти всичко от вашите достижения - махна наредба 3 за измерването на акцизните стоки, махна конкурсите, психотестовете. Сега ще върнете ли всичко обратно?

- Не, революции няма да правя. Ако нещо е работило добре, ще остане. Но е факт, че в момента митническите служители са силно демотивирани, някои се чувстват много добре в хаоса и биха искали той да остане. Затова ще обиколя още в първите дни митническите пунктове, за да видя какво се е променило от времето, когато оглавявах митниците. Целта ми е да върна старите ред и дисциплина. И да върнем доверието на бизнеса, така че да си плаща дължимото на хазната.

- Тонев обясняваше несъвършенствата на наредба 3 с това, че ако се спука тръбата на "Лукойл" край Сливен, ще трябва да дойдат от отдела по акцизите от София, за да се оправи повредата. Защото "Лукойл" е регистриран в София?

- Това е нелогично. Идват си хора от местния отдел по акцизите, където е станала аварията. "Нефтохим" също е регистрирана в София, ако има авария в Бургас, от София ли идват митничари?
Истината е, че след влизането ни в Европейския съюз, никой не пожела да реформира митниците. Защото това са непопулярни мерки. В Германия след реформата са били съкратени 40 000 митничари. Защото, след като сме в общия съюз, спецификата на работата е съвсем различна.

Ние също направихме редица тежки реформи, за да се отговори на структурите на партньорските служби в ЕС. Но структурните промени, които бяха направени, са развалени и трябва да се тръгне отначало.

Осигури 8 млрд. за 2013 г.

Ваньо Танов успя да вкара в хазната 8 млрд. лв. приходи през 2013 г. Напук на икономическата криза в света, докато той бе начело на митниците, отчетоха 2,5 млрд. повече приходи в звеното през четирите години от 2009 до 2013. Русенският генерал винаги е бил острие. Той не обича компромиси и политически уговорки. Макар че и в отбора на ГЕРБ му се налагаше да стиска зъби за някои повели. Но пък отстояваше позициите си и на практика застана като грамада в конфликта на вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов.

Философското верую на генерала митничар е "Няма ли справедливост в общeството, то върви към собствената си гибел".

През 2003 г. Танов оглави антимафиотската служба у нас - НСБОП. Като човек от провинцията бе приет от служителите с недоверие, но бързо успя да ги спечели на своя страна и през 2006 г. направи зашеметяващи удари срещу измамите по САПАРД и контрабандата на горива на рафинерията ИНСА. След това става открит враг на бившия вътрешен министър Румен Петков и на главния секретар Валентин Петров.

Накрая през 2009 г. оглави митниците. Той успя да вдигне събираемостта до 7,4 млрд. лв. през 2012 и до 8 млрд. през 2013 г. Танов въведе железен ред при отчитането на количествата акцизни стоки през тръбите на рафинериите и производителите на алкохол. Докато беше шеф на НСБОП, Танов не можа да удари нелоялните практики в "Лукойл", но го стори като директор на митниците, като дори временно затвори рафинерията.

Във Варна доволни, Бургас - в ужас

Митничарите в страната приемат различно завръщането на Ваньо Танов на шефския пост. Във варненското звено посрещнаха със задоволство новината за "стария нов" началник. "Нали знаете, нас ни атакуват за приходи, приходи и пак приходи. А по времето на Ваньо Танов митницата във Варна беше с най-високи приходи", казват работещи в нея. В момента началник на митничарите там е Пламен Тодоров, който беше на летището в морската столица. По времето на Ваньо Танов начело на митница Варна беше дама - Мая Коларова.

Новината за завръщането Ваньо Танов начело на митниците хвърли в ужас бургаските митничари. Повечето от служителите никак недолюбват бившия си и настоящ началник, защото по негово време там станаха най-големите съкращения. След като Танов пое агенцията през 2009 г., от бургаската дирекция бяха изхвърлени 60 от 377 митнически служители. Сега всички треперят да не започнат нови съкращения. Малко след като Ваньо Танов встъпи в длъжност през 2009 г., той назначи за шеф на бургаската митница Валери Стефанов, но през април 2013-а го уволни със скандал. Причината бе започнало вътрешно разследване за нарушения при поставяне и сваляне на митнически пломби на нефтопристанище "Росенец".

Митничарите в Свиленград също посрещат с противоречиви чувства Ваньо Танов заради факта, че по негово време много техни колеги изхвърчаха, защото нямат висше образование.

Други митничари обаче очакват Танов най-после да сложи край на сагата с избора на началник на митницата в Свиленград. При кабинета "Орешарски" звеното остана единствено от 11-те без титуляр. За временен шеф бе назначен Георги Костадинов. Той се пробва в конкурс за директорския стол, но междувременно беше заловен да пренася амфетамин със служебния си автомобил и арестуван. Новият временен директор Валери Стайков единствен от общо тримата кандидати стигна до финала на конкурса. Служебният министър на финансите Румен Порожанов обаче нареди в петък на директора на Агенция "Митници" Павел Тонев да прекрати процедурата заради получен сигнал за нередности по конкурса.

Фейсбук стяга протест

 Десетки хора в социалната мрежа Фейсбук се организираха на протест под наслов "Ало, Ваньо". Събитието, което ще се проведе пред фонтана на "Дондуков" 2, трябваше да се състои във вторник вечерта. Организацията обаче пропадна и администраторите започнаха да правят опит за нов протест - за тази вечер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай