Депутатите приеха бюджета без парите за ВСС

Депутатите приеха бюджета без парите за ВСС | StandartNews.com

София. Народното събрание прие на първо четене проектобюджета за следващата година. Законът мина с гласовете на депутатите на БСП и ДПС. В подкрепа на „Бюджет 2014" гласуваха 116 депутати, 78 бяха против, а 17 се въздържаха. Проектът обаче не включва разходите на Висшия съдебен съвет.

Преди това на гласуване беше подложен законопроекта с включен бюджет на ВСС. Гласуваха 210 депутати, от които 72 – „за", 24 – „против", 114 – „въздържал се".

В проектобюджета за догодина Министерството на финансите предвижда разходите на съдебната власт да бъдат 434 млн. лева, докато ВСС иска 543.6 млн. лева.

По време на дебатите премиерът Пламен Орешарски каза, че бюджетът е максимално напрегнат, но изпълним.

„Този бюджет ще ни даде възможност и за малко по-активни политики в областта на образованието в посока професионалния акцент в образованието. Надявам се, че ще можем да направим и първи стъпки в дълго отлаганата здравна реформа. Този бюджет ще даде глътка въздух на местните власти", каза премиерът.

Лидерът на БСП Сергей Станишев пък определи заложените 1,4 млрд. лв. повече приходи като трудна и амбициозна задача.

„В разходната част има три ясни приоритета – размразяване на социалните плащания, образование, залагане на средства за по-балансирано регионално развитие. За 4 години беше замразено всичко, що има социален характер", посочи Станишев.

От ГЕРБ пък упрекнаха, че бюджетът е на подменените обещания.

"Отсъстват приоритети в образоването, няма увеличение за заплатите за учителите в бюджета, дори и БАН ще получи по-малко пари в сравнение с 2013 година, защото ще се изплатят 95 на сто, което е 2 милиона лева по-малко от тази година", обвини Милена Дамянова, която беше зам.-министър на образованието в предишното правителство.

Според "Атака" пък няма какво да се обсъжда в бюджета, защото страната ни е в зависимост от Международния валутен фонд.

„Да обсъждаме бюджет, когато държавата ни се намира в колониално робство, няма смисъл, това е все едно затворници да обсъждат дали първо да излязат на разходка, и после да отидат в столовата", заяви лидерът на националистите Волен Сидеров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай