Депутати от ПФ дадоха Тотев на прокурор

Депутати от ПФ дадоха Тотев на прокурор | StandartNews.com

Сигнал до прокуратурата, ДФИ и комисията за корупция и конфликт на интереси в парламента срещу пловдивския кмет Иван Тотев са подали преди около месец депутати от Патриотичния фронт. Това съобщи пред "Стандарт" избраникът Борис Ячев. Той, заедно със съпартиеца си Валентин Касабов са обобщили информация срещу градоначалника от общински съветници на НФСБ в Пловдив.

"Сигналът е за т.нар. строителство на спортна зала в Пловдив, около която имаше доста смущаващи неща. Проектът е оскъпен повече от 10 пъти започва с една скромна сума от 7 млн. лв. като първоначален инвестиционен план, а в момента са похарчени около 60 млн. лв. В него са вкарани както общински средства, така и средства от държавния бюджет", заяви Ячев. "Ние сме изключително смутени от факта, че една голяма част от дейностите в тази спортна зала са извършени от фирма "Главболгарстрой", за която стана ясно, че е първо фирмата, която е дала заем от близо 1 млн. лв. на фирма, свързана с майката на Иван Тотев - Роза Тотева. Освен това имаме сигнали, че същата фирма е изградила и семейния хотел на господин Тотев и неговата къща, в която той живее в центъра на Пловдив", каза още депутатът от Патриотичния фронт. "Считаме, че е явен случай на конфликт на интереси и затова сме сезирали и парламентарната комисия за конфликт и интереси", отбеляза Ячев.

Иван Тотев отказа да коментира изнесената информация и припомни, че вече веднъж е коментирал сигнала от Патриотичния фронт срещу него през юни.

Не правим пиар за вота, има кметове и от БСП

Борис Ячев, депутат от Патриотичния фронт

- Г-н Ячев, да какво конкретно е сигналът ви срещу пловдивския градоначалник Иван Тотев?

- Най-общо казано - заради неколкократното завишаване на стойността на проекта. Това се прави по искане на кмета и в повечето случаи без решение на Общинския съвет, без икономическа обосновка. Юни месец, когато депозирахме сигнала, бе още в строеж. Сигналът е подаден до Главна прокуратура, Държавна финансова инспекция и до комисията за конфликт на интереси в парламента. От ДФИ преди повече от 3 седмици получихме писмо, че започват по нашия сигнал проверка в общината относно начините на финансиране на въпросния обект.

- Не ви ли притеснява фактът, че този сигнал, подаден точно преди изборите, може да бъде разтълкуван и като опит за предизборна атака?

- Първо, ние обобщихме няколко сигнала, които са подавани през годините от различни общински съветници. И от различни граждански сдружения в Пловдив. Не сме чакали просто да дойдат изборите, за да подадем този сигнал срещу г-н Тотев. Последните няколко месеца имаме изпращани сигнали за съмнения за нередности срещу още няколко кметове, които не са непременно от ГЕРБ, има и от БСП, независими кметове - с различни политически окраски. Ако целяхме политически пиар, щяхме да подадем сигнала срещу Тотев в края на август. А когато пуснахме сигнала, г-н Тотев беше просто действащ кмет, но нямаше решение на ГЕРБ-Пловдив, че той ще бъде кандидат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай