Депутати от ДПС отиват на съд

Борис Велчев поиска имунитета на Митхат Табаков и Гюнай Сефер

Депутати от ДПС отиват на съд | StandartNews.com

София. Прокуратурата ще повдигне нови обвинения срещу двама депутати от ДПС, научи Стандарт. Това са Митхат Табаков и Гюнай Сефер.

По-рано днес Табаков получи четиригодишна присъда за подкуп в размер на 10 хил. лева от управителя на ВиК Силистра Петко Горбанов. До часове от прокуратурата обаче ще повдигнат още 4 обвинения по две нови дела срещу депутата. Обвинения ще има и срещу Гюнай Сефер. Главният прокурор Борис Велчев вече поиска имунитета на двамата политици, съобщиха от Върховната касационна прокуратура.

По първото от новите дела Митхат Табаков и Гюнай Сефер са разследвани за присвояване на средства в особено големи размери. По второто производство двамата ще бъдат разследвани за тежка документна измама.

По случая се работи от 15-ти април 2009 г., когато е било образувано досъдебно производство срещу виновни длъжностни лица от Община Дулово. То е било за извършени длъжностни престъпления по време на обществена поръчка за тръби. Става дума за тръг за проектиране и изграждане на градска ВиК мрежа с пречиствателна станция. Проектът е за 18 млн. евро по оперативна програма "Околна среда" на ЕС.

Днешната присъда е втора за Митхат Табаков. В края на миналата година Софийският градски съд го осъди на 5 години по делото за нарушение на Закона за обществените поръчки за изграждането на нова ВиК система.

Имунитетът на Гюнай Сефер пък беше поискан от Борис Велчев още през 2009 г. заради съвместна сделка с Митхат Табаков. Прокуратурата намери злоупотреби при изграждане на път между село Окорш до главния път Шумен-Силистра от фирми, свързани със Сефер.

Пътят е общо 7 км и 300 м. Бил е черен, трябвало е да се асфалтира чрез обществена поръчка, която се финансира от Министерство на финансите. Два пъти е бил обявяван търг  за една и съща отсечка с различни фирми - и двете свързани с Гюнай Сефер. От общо 7300 км реално са построени около километър, твърдеше тогава прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай