Денков попари опозицията: Пречите на България да се развива по правилния начин

Кабинетът в оставка прави отчет за свършеното през изминалите 9 месеца

Денков попари опозицията: Пречите на България да се развива по правилния начин | StandartNews.com

Кабинетът в оставка прави отчет за свършеното през изминалите 9 месеца.

Целта на този отчет е накратко да обобщим основните резултати, които успяхме да постигнем през изминалите девет месеца. Имаме ясното съзнание, че управленската програма продължава и през следващите девет месеца. Ние се намираме в средата на нейното изпълнение. Това, което винаги сме казвали с г-жа Габриел е, че ще направим всичко възможно да направим плавен преход с минимални сътресения, за да можем да продължим да работим заедно.

Това заяви премиерът в оставка Николай Денков по време на отчета. По думите му от началото на мандата на правителството депутатите са отправили към премиера, вицепремиера  и министрите 56 питания и 1891 въпроса. „НС е провело 13 изслушвания на членове на кабинета, както и 8 блицконтрола с участието ни с г-жа Габриел”, посочи Денков.

И допълни: "Правехме и ежемесечни срещи във Facebook  с хората, отговаряйки на техните въпроси, което също е форма на отчетност. Смея да кажа, че това е едно от правителствата, което регулярно, в най-различни формати е давало отчет пред хората за това, какво сме успявали да направим". 

„Искам да подчертая един списък с резултати, които някакви си потънаха в медийното пространство – не защото не са важни, а защото бяха заглушавани от други събития, които според мен са с по-малко значение, но получиха по-голямо внимание. Имаме зелена светлина за строежа на АМ „Струма”. Започваме строежа отново след години забавяне и спорове, но вече имаме всички разрешителни за строежа. За 9-те месеца има построени 30 километра построени магистрални пътища. През следващите 9 месеца очакваме още между 60 и 90 километра магистрални пътища да бъдат пуснати за движение”, посочи премиерът.

Той подчерта, че за пръв път Министерството на младежта и спорта е създало програма за финансиране на младите шампиони на България и да им даде премии. След прекратяването на пристанище „Росенец” Министерството на транспорта трябваше в много кратки срокове да поеме контрола, с което се справи успешно, за което им благодаря. Министерство на енергетиката навакса с огромно изоставяне по отношение на Териториалните планове за енергиен преход и успя да осигури 2,3 млрд. лева за трите ключови региона в този преход, а част от парите вече са преведени авансово. Министерството на икономиката успя да върне десетки милиони лева предплатени по нереализирани инхаус поръчки на ДКК”, отчете министър-председателят свършеното от министерствата.  

Министерството на околната среда и водите е предприело мерки, които ще спрат унищожаването на защитените дюни. „Няколко министерства координираха усилията си, за да можем да въведем електронните бележки за учениците, електронните рецепти за пациентите и електронните глоби за пътни нарушения. Министерство на образованието създаде проекта „Дигитална раница”, който ще продължи да се надгражда. Министерство на правосъдието започна разследването на военни престъпления в Украйна по свидетелски показания на украински бежанци у нас. Министерство на труда активира над 25 000 икономически неактивни лица на пазара на труда само за последните 6 месеца на миналата година”, допълни Денков.

„Има и задачи, по които има забавяне”, призна премиерът, но подчерта, че по тях има обективни причини. „Все още очакваме второто плащане по ПВУ. Министерство на финансите е свършило своята работа, но очакваме Народното събрание да приеме няколко законодателни промени. Имаме забавяне по Проекта за Национална детска болница. Имаме изработен нов график и имаме уверения от министър Хинков, че публично оповестения график в момента се спазва”, заяви министър-председателят.  

„Няма да спестя и това, че често се сблъсквахме с тежки хибридни атаки, остри критики, негодувание, напрежение и дезинформация. Често тези атаки започваха от опозиционните политици. Всеки път атаката се правеше без предварително да е получена съответната информация от министерствата. Разберете, че въпросът не е в това, че ни пречите. По този начин – пречите на България да се развива по правилния начин”, категоричен е Денков.

„Събрали сме се да направим отчет на свършеното през последните 9 месеца, но искам да напомня откъде тръгнахме. Преди 9 месеца направихме труден, но изключително важен избор. Политическите партии подкрепящи кабинета, успяха да смекчат противоречията и откритото недоверие помежду си. Те  подкрепиха кабинет, изглеждащ невъзможен в очите на мнозина в името на едно – стабилността на страната. Демонстрирано беше лидерство, далновидност и умения за поемане на отговорност. Този избор даде шанс на България да сложи край на политическата нестабилност и да не се окажем отново в подготовка на поредните предсрочни избори”, заяви от своя страна и вицепремиерът Мария Габриел.

По думите ѝ е „важно да си припомняме тези обстоятелства”. „Защото видяхме колко много можем да постигнем – дори само за няколко месеца, ако обединим усилия в името на спокойствието и благото на хората. Обединените усилия раждат по-устойчиви резултати. А открития диалог е най-доброто за преодоляване на различията. Искам да благодаря на академик Денков за съвместната работа и за конструктивния тон, който смятам, че успяхме да запазим. Това ни позволи неведнъж да продължим въпреки трудностите и да покажем, че изпитанията ни правят само по-силни и оставаме заедно”, допълни Габриел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Васил
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи