Денков проговори след мандата, скастри Радев

Той получи втория мандат от президента

Денков проговори след мандата, скастри Радев | StandartNews.com

Първи коментар на акад. Николай Денков след получения от президента мандат.

ВИЖ ОЩЕ: Радев посече "Промяната", призова Денков да върне мандата

„България има нужда от стабилно правителство и работещ парламент. Проблемите могат да се решат само така. Не мисля, че Конституцията предполага някой друг да дава съвети на НС за това дали да избере правителство, или не”, коментира кандидатът за премиер думите на Румен Радев при връчването на мандата на ПП-ДБ.

„Аз съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държава. Длъжен съм да връча този мандат в името на запазването на остатъците от доверие в политическата система. Неговото оползотворяване е ваше конституционно право", каза Радев, докато връчваше папката. Но призова ПП-ДБ да „преосмислят изцяло целесъобразността от оползотворяването на мандата, който вече дискредитиран".

Денков коментира и проверката на прокуратурата по сигнал за престъпления против републиката, базиран на записите от заседание на Националния съвет на ПП, които бяха разпространени от депутата Радостин Василев. „Тази проверка не ме притеснява, защото няма държавна измяна. Това са интерпретации, които нямат нищо общо с истината”, категоричен бе Денков.

Той подчерта, че преговорите за съставяне на кабинет с ГЕРБ-СДС все още не са размразени. „Днес не съм се чувал с Мария Габриел, а тя трябва да даде знак. Нека седнем на масата за преговори. Дотогава няма да коментирам състава на предложения от нас проектокабинет”, заяви кандидат-премиерът. И допълни: „Ако останалите кажат, че няма да участват в наш кабинет, нека опитат да реализират третия мандат”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай