Радев посече "Промяната", призова Денков да върне мандата

ПП-ДБ има 7 дни, за да предложи на държавния глава структура и състав на кабинет

Радев посече "Промяната", призова Денков да върне мандата | StandartNews.com

Леден прием, остри думи и недвусмислен призив "Продължаваме промяната" и акад. Николай Денков незабавно да върнат втория мандат за правителство. Така президентът Румен Радев посрещна на "Дондуков" 2 кандидата за премиер на ПП-ДБ и лидерите на коалицията Асен Василев и ген. Атанас Атанасов. На срещата в Президентството бяха още Надежда Йорданова и Владислав Панев, съпредседателят на ДБ Христо Иванов знаково отсъстваше.

Нецелесъобразно е да връча на вашите лидери мандата заради изтеклите записи, наклеветяването и дискредитирането на лидерите на европейски институции, както и заради намерението за премахване на шефовете на спецслужбите, заяви президентът Румен Радев, който влезе в залата с ледено лице и не се здрависа с политическите лидери на "Продължаваме промяната". Радев гледаше настрани, докато Атанас Атанасов му връчи решението на ПП-ДБ да излъчат за премиер акад. Денков.

Президентът изрази личното си уважение към номинирания за премиер, но изтъкна сложността на ситуацията. Призовавам ви да осмислите изцяло реализацията на този мандат, заяви Радев.

"Искам да изразя своето лично уважение към Вас, познавайки Ви като министър в няколко правителства, и да изразя пълно разбиране на деликатността на ситуацията, в която се намираме в момента. Пряко ангажиран съм с националната сигурност и съм призван да браня българската държавност. Тук искам да заявя, че точно заради това е нецелесъобразно да Ви връча мандат и да поверя бъднините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания заради торпилирането на българския суверенитет. Наклеветяването и планираната чистка в държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите, и дискредитирането на европейски институции и името на България", посочи Радев.

"Но аз съм призван да браня Конституцията и аз съм длъжен да връча този проучвателен мандат. Неговото оползотворяване е ваше конституционно право. Но в името на съхраняването на Вашето достойнство и политическа перспектива и съхраняване на имиджа пред нашите европейски партньори, Ви призовавам ви да преосмислите изцяло целесъобразността от изпълняването на този мандат, тъй като според мен той вече дискредитиран", категоричен бе Радев.

Денков обаче си прибра папката под мишница и обяви аргументите за това. Чакат ни промени в законите за борба с корупцията и борбата по пътищата, както и приемането на бюджета. Затова през следващите дни ще водим преговори с другите парламентарни сили, за да успеем да съставим правителство и да изпълним целите и задачите си. Надявам се искреното ни усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да има излъчено редовно правителство, каза Денков.

А Радев го погледна остро и заяви: "Надявам се, че осъзнаване риска".

След това изречение президентът напусна залата, като за първи път не проведе закрити разговори с политическата сила, която взема мандата. През цялото време в залата права стоеше и вицепрезидентът Илияна Йотова, която също не погледна представителите на ПП-ДБ.

След като президентът и вицепрезидентът напуснаха залата десните лидери останаха смълчани, а малко след това и те си тръгнаха.

През цялото време пред президентството имаше протест на хора, които се обявиха категорично против мандат на ПП-ДБ след скандала със записите. Те настояваха Радев да не дава мандат на Николай Денков.

ГЕРБ-СДС замрази преговорите с ПП-ДБ след изтеклия запис от Националния съвет на ПП. Двете коалиции преговаряха за ротационно управление - първо 9 месеца с премиер акад. Николай Денков, а следващите 9 - с премиер Мария Габриел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай