Държавата се найозира

Кирил Петков посочи нов силен човек

Държавата се найозира | StandartNews.com

* Скандалът с бюрото на Денков потопи мигрантите, Бранд България и посланието на Доган

Когато на осмия си опит Столичният общински съвет избра Цветомир Петров (ПП-ДБ-СС) за свой временен председател до юли, малцина подозираха, че белият дим от комина на "Московска" 33 ще се окаже по-опустошителен и от най-огнения средновековен конклав за папа. Пушекът запали едновременно и парламента, и две партийни централи. Отвори окопна война между общинари и областен управител.

Сглобката в София щракна, размести пантите във властта и счупи нитовете на опозицията. 
"Възраждане" изключи четиримата си общински съветници, гласували за Петров и изпъди от групата си тримата депутати, подкрепили решението на общинарите. Чака се публично късане на партийни пагони и книжки.

По същите причини БСП свали доверието си от лидера на червените в София Иван Таков и соцгрупата в СОС и започна да точи секирата за главите им. А партиите от властта влязоха в шумен обяснителен режим, започнал с това кой какви договорки е правил в София и завършил с най-кресливата разправия защо ПП-ДБ иска да вземе единственото министерство на ГЕРБ - Външно.

Че в сглобката няма смазка, стана ясно още когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов осветли планираното от Николай Денков презокеанско пътешествие с близо 30-членна делегация. След скандала то се превърна в обикновено работно посещение на трима министри - Асен Василев, Румен Радев и Богдан Богданов, свързано с новите блокове на АЕЦ "Козлодуй" и за разкош: с посещение на шефа на НАСА у нас. 

Но запали фитила на ротационния пожар

Първоначалните обяснения, че достоен и уважаван човек като акад. Николай Денков иска да е дипломат № 1, "за да пътува по света", прозвучаха глуповато. Последвалите обаче мотиви на ПП-ДБ, че чрез него светът трябва да чува гласа на "Продължаваме промяната - Демократична България" вече зазвучаха стряскащо. Защото ако външната политика на България ще е един партиен глас, то тогава цялото МВнР, а и кабинетът, се обезсмислят. 

И докато Разумът казваше: "Те се шегуват", а Емоцията допълваше: "Ще им мине", в държавата бе осветен новият силен човек. Найо Тицин - журналистът, попитал преди 20 години царя: Колко ви е часът, а днес всеки ден настройва медийния часовник на "Промяната". 

Найо, потресен съм от акад. Денков, който каза, че искал външно министерство, за да се чувал гласът на ПП-ДБ, избухна Борисов в парламента. И отсече: "Кажи на Кирил, че няма смисъл да идва. Приключваме!"

Шегичките трябва да спрат. Надиграването трябва да спре. Аз разговарях с колегите и им казах, че този тип говорене трябва да спре, опита се да загаси огньовете лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски. И обясни, че акад. Николай Денков ще е прекрасен образователен министър, какъвто вече е бил. Но, уви, Пеевски не бе чут.
Скандалът рязко 

ескалира пред очите на британския външен Министър Дейвид Камерън

Денков се замота и не успя да отговори на  журналистическо питане за балканската интеграция. Какъв точно е въпросът, заекна премиерът. И обяви питането за неподходящо. Наложи се Мария Габриел да спаси шефа си и да разясни подробно българската външна политика в региона.

Денков се оплете като пиле в калчище, скочи в четвъртък Борисов. Видяхте как се справи Мария Габриел. Външната политика е сложна. Тя трябва да бъде премиер и външен министър, отсече Пеевски. И препоръча на министър-председателя: "Да се прибере в кабинета, да си научи урока. Да не ни излага. Да види кой е правилният и признат от света външен министър". Денков е много добър образователен министър, категоричен бе Пеевски.

Минути по-късно обаче лумна нов пожар. Борисов заговори за корупция. Иронично коментира, че вместо "десетки хиляди левове", рушветите от спортното министерство са щели да бъдат стотици хиляди. И допълни, че именно ГЕРБ са "спрели тези неща". "В Министерството на електронното управление няма да са 500-600 млн., щяха да са най-вероятно няколко милиарда", продължи Борисов.

И вместо Денков да се опита да защити делата на министрите си, името на ПР-а му Найо Тицин отново изгря. "Найо ми каза да кажа на Борисов", "Найо препоръча", 

"Найо каза, че най-много държи"

- заяви 10 пъти в парламента съпредседателят на ПП Кирил Петков. 

Найо казал, че Борисов не бива да се притеснява от Денков като външен министър, защото така щяло да има симетрия във външната политика, понеже и премиерът правел такава. Найо имал доверие и на Габриел, и на Денков, казал на Петков да каже, че няма корупция...
За по-малко от едно денонощие всичко в държавата се найозира: депутатите подскочиха, пиарите се хванаха за главите, избирателите онемяха.

Ако ситуацията не беше тъжна, сигурно щеше да е комична. Но докато политиците се веселят, куп въпроси започват да висят.
   
За министрите, които не са си свършили работата, а за тях не се говори. За Дейвид Камерън, който видя малките мигрански лодки и погали английското куче Адел на граничарите ни, но така и не се разбра има ли наистина притеснителна мигранска вълна у нас. За Дидие Рейндерс, който ни даде съвети за новата Комисия за борба с корупцията. Но не стана ясно, направили ли сме достатъчно, за да влезем и в сухопътния Шенген. 
Разбра се само, че 

ПП-ДБ имат огромни апетити 

за този орган, след като Кирил Петков дръпна слово какви трябва да са хората в него.
За преговорите на Мария Габриел за газ от Египет, за които разбраха само във Външно и в министерство на енергетиката. 
Нищо повече - стратегическият държавен приоритет - разработване на Бранд България, който вицепремиерът ни представи в Париж, потъна в битката колко партии в София искат главата на областния управител Ваня Тодева, защото наложи вето върху сглобката с комисиите в СОС.

Младежката конференция на ДПС, избрала за първи път двама съпредседатели - Танзер Юсеинов и Ибраим Зайденов потъна като събитие от миналата седмица. Без коментари за първи път остана дори фундаменталното послание на д-р Ахмед Доган към младите в Движението. 

"Сега сме изправени пред качествени промени на самата Демокрация"

каза Доган. И обясни: "Промените, които преживяваме „тук и сега“ в нашето житейско битийно време, са по-големи и по-дълбоки от тези през 1989 година".

Няма съмнение, че политиците от всички поколения в ДПС ще препрочитат внимателно думите на Доган. На тях почетният председател каза най-важното: "Според по-голямата част от „преминаващите“ през ежедневието ни политици, цялата политическа дейност се свежда до PR стратегии, плюс ефектно ситуиране в структурите на централната власт. Такива политици нямат каузи и управленчески промени в полза на хората, а само лични амбиции за кариерно развитие... Не ви препоръчвам подобно бъдеще!".

Но със сигурност не само депесарите, не само политиците, но и всеки българин би открил най-важните отговори в молбата на Доган към младите в ДПС: "Превърнете МИРА в смислообразуващ фокус на вашата дейност".
Не открият ли мира политиците първо в себе си, после и в опонента си, ротацията ще е безмислена. А ако ше чакаме Найо да казва какво да се прави занапред, то изборите са ни в кърпа вързани. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
тодор
преди 2 месеца

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим:--- https://do.my/bluestone

Откажи