Чобанов: В бюджета не е заложен икономически растеж

Чобанов: В бюджета не е заложен икономически растеж | StandartNews.com

"Новият бюджет няма да ни отлепи от дъното, тъй като в него не е заложен икономически растеж. Философията му е на всяка цена да се смъкне дефицита, но въпросът е как това ще бъде постигнато и дали цената ще е именно икономическият растеж", каза бившият финансов министър Петър Чобанов пред Нова ТВ.

Чобанов повтори позицията на ДПС за проекта "Южен поток", че той е полезен за България заради създаването на работни места и дългосрочни ползи, но трябва да бъде изпълнен изцяло по европейските правила.

"Както винаги съм казвал Банков надзор трябва провери какви са бизнес практиките в КТБ. Настояваме законът, който внесохме в парламента, за оповестяването на лицата на висши държавни длъжности, които имат сметки в банки в подобна ситуация, да бъде приет и тогава ще сложим край на митовете като този, че КТБ е банка на ДПС", коментира Чобанов казуса с КТБ.

Относно новината за липсата на контрол на производителите на алкохол, цигари и говори, той заяви, че тези заглавия са излишно гръмки.

"Във връзка с поправките в закона, които уж трябва да засилят контрола, може да се поспори много. Те бяха поискани от Агенция „Митници", но това е материя, която е регулирана и от европейското законодателство. Те трябва да се съгласуват първо с Европейската комисия иначе отново ни чака поредната наказателна процедура", заяви финансистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай