БСП заплаши с КС президента заради посланическите назначения

БСП заплаши с КС президента заради посланическите назначения | StandartNews.com

БСП призова президента да спре с политическите назначения на посланици и да оттегли предложенията си от последните дни. Соцдепутатът Кристиан Вигенин, който е и бивш външен министър, бе категоричен, че това, което се случва в последните дни е недопустимо. На първо място, нарушен е балансът и политическата квота сред първите дипломате вече е 25 % при таван 20 на сто. Освен това е доказателство, че явно президентът не вярва, че ще спечели нов мандат и затова търси място за съветниците си, смята той.

Вигенин бе категоричен, че следващото правителство, в което БСП участва, ще отзове по хронологичен ред всички назначения.
От БСП обсъждат правните възможности за обжалване актовете на Министерски съвет, включително и чрез сезиране на Конституционния съд.

Преди седмици четири предложения на Плевнелиев бяха одобрени от правителството. Шефката на кабинета му и бивш служебен социален министър Деяна Костадинова ще е посланик в Женева. Бившият служебен министър на културата и секретар на президента Мартин Иванов пък заминава посланик в Хелзинки. Освен за Финландия ще отговаря и за Естония. В Словакия е назначена съветничката на президента по европейските въпроси Йорданка Чобанова. За Испания е предложен шефът на протокола на Плевнелиев Иван Кондов.

През март за посланик в САЩ бе назначен секретарят на президента Тихомир Стойчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай