БСП: Полицията задържа двама международни наблюдатели в Сливен

БСП: Полицията задържа двама международни наблюдатели в Сливен | StandartNews.com

Сливен. Полицаи затвориха двама международни наблюдатели от организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които инспектираха вота в 6-о училище "Братя Миладинови".

Това се случи в изборния ден, обяви пред журналисти в Сливен председателят на общинската организация на БСП и избран за депутат в 42-о народно събрание Деян Дечев. Англичанинът и французинът са били разпитвани от униформени български полицаи между 30 и 60 минути.

"След това бяха доста респектирани, ако мога по-меко да го кажа", каза Дечев. Мариета Петкова от БСП заяви, че двамата международни наблюдатели са били задържани по анонимен сигнал, подаден на тел. 112, че в очилата на единия има скрита камера.

"Прокуратурата може да провери всички обстоятелства. Според мен полицията няма право да ги задържа по анонимни сигнали, а всеки има право да прави снимки и записи. Вероятно са искали да ги притеснят, уплашат и стресират", каза Мариета Петкова.

От БСП обясниха, че дори имало съмнение, че англичанинът и французинът не са международни наблюдатели.

"Не знам какъв образ ще има България в очите на Европа, само ще ви кажа, че англичанинът се казва Джонатан Милинс и е завършил политически науки в Лийдс", каза Мариета Петкова.

"Не е вярно, че международните наблюдатели са били задържани или арестувани. На база на сигнала полицаи са ги проверили какви са. На мен ми се обади водачът на червената листа Валери Жаблянов, обясни ми какви са и аз незабавно се разпоредих да бъдат оставени на мира". Това заяви пред "Стандарт" областният шеф на полицията в Сливен комисар Чавдар Божурски. Никой не е бил задържан, нито арестуван, увери Божурски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай