БСП заложи капан на Станишев за евролистата

Червеният пленум прие платформа, която изисква кандидатите й за евроизборите да са против Истанбулската конвенция и пакта за миграция

БСП заложи капан на Станишев за евролистата | StandartNews.com

БСП сложи крак на председателя на ПЕС Сергей Станишев с гласуваната с пълно едонидушие от днешния червен пленум платформа за евроизборите. Това са основните коментари след форума на "Позитано". На него никой не е възразил срещу записаните критерии, на които трябва да отговарят бъдещите евродепутати от левицата, а именно - да са твърдо против Истанбулската конвенция и против миграционния пакт на ООН, ако станат членове на Европарламента от името на левицата. Дебатите преминали в спокоен тон, всички подкрепили въведените критерии по предложение на Янаки Стоилов, а ораторите изтъкнали дори, че опасността от Истанбулската конвенция не е преминала.

Така, ако искат да бъдат номинирани и за следващия състав на Европарламента, Станишев и Пирински, който е против конвенцията, но подкрепя пакта на ООН за миграцията, ще трябва да направят компромис със собствените си убеждения, или да загърбят идеята за нов мандат от името на БСП, пише Канал 3.

 Първата чернова, обсъждана в широк формат с участието на парламентарната група не предвиждаше условия пред бъдещите евродепутати социалисти. В окончателния вариант обаче е записано, че те не трябва да подкрепят - освен Пакта за миграция на ООН, така и т.нар. Истанбулска конвенция.

Текстът е вмъкнат два дни преди заседанието, признал зам.-председателят на партията Драгомир Стойнев пред пленума, защото бил важен за БСП. Той изисква представителите на българските социалисти в ЕП да защитават и национални приоритети, сред които и "против Истанбулската конвенция, чиито текстове, противоречат на Българската конституция според Решение на КС".

Този запис се тълкува като знак към актива на социалистите да не номинират за евродепутат Сергей Станишев. Според "Позитано" 20 включването му в листата ще обърка кампанията им за вота, тъй като ще пренесе вътрешнопартийните противоречия в нея, пише "Капитал".

Станишев в събота представи пред Националния съвет отчет за работата на четиримата представители на българската левица в Брюксел и Страсбург. Той е коментирал в неофицални разговори, че няма намерение да се отказва от битката и за новия състав.

Правилата за номинация в БСП са такива, че издигането на конкретните личности става от най-малките партийни организации, а по-късно минава през няколко различни структури - общински и областни. Накрая подреждането на листата зависи от Националния съвет. На теория е възможно пленумът да не постави в нея някой от номинираните, но не и ако той има подкрепата на много от членовете. Станишев работи по въпроса да я получи месеци наред вече. Какво ще се получи, ще стане ясно най-рано в средата на месец февруари.

За Нинова е важно да изолира бившия премиер от възможностите за влияние в партията, за да елиминира потенциален конкурент за нейната позиция. Вътрешната опозиция очаква линията й да се провали на евроизборите през май и да я атакува. Затова и пленумът в събота преминал по-скоро вяло, твърдят участници. "Ние сме като буре с барут, но няма кой да запали фитила", казал един от тях.

В седем пункта БСП предлага да се извърши промяна в ЕС:

  • Изграждане на европейски социален съюз, подкрепен от нов икономически модел на развитие и растеж;
  • Единен и демократичен европейски съюз, който уважава суверенитета на държавите членки;
  • Многогодишна финансова рамка в услуга на сближаването, на гражданите и на реалната икономика;
  • Силна и ефективна Кохезионна политика след 2020 г.;
  • Европейски съюз за младите ‒ по-добър живот и активно демократично участие на бъдещите поколения;
  • Устойчива миграционна политика, основана на солидарност и уважение към националните приоритети;
  • Европейският съюз ‒ самостоятелен фактор в глобалната политика.


БСП установява, че "Европа, която в продължение на десетилетия беше символ на социалния прогрес, днес е доведена до бюджетни ограничения, демонтаж на социалната държава, дълбоки неравенства, облагодетелстване на богатите и отнемане на бъдещето за огромен брой граждани." Това е станало в резултата на политиката на европейската десница "и проповядвания от нея неолиберализъм в икономиката и в обществените отношения, изразяващ с в оттегляне на държавата от участие в жизненоважни дейности, повсеместна приватизация, отнемане на социални права, господство на монополите и растяща експлоатация на наемния труд." Според българските социалисти "модерният социализъм на XXI век" е възможен чрез изграждане на един добре функциониращ, социално ориентиран Европейски съюз, който допълва и доразвива усилията на суверенните национални държави-членки.

Някои от позициите, които БСП ще защитава са:

- "пътят към въглеродно неутрална икономика и европейска енергийна независимост е свързан с възраждане на ядрената енергетика; развитието на ядрената енергетика в България чрез строителство на нови мощности е приоритет за българските социалисти;"

- "пълна интеграция на България в ЕС ‒ отпадане на Механизма за сътрудничество и оценка, присъединяване към Шенгенското пространство, финализиране на подготовката за членство в Еврозоната;"

- "отстояваме увеличаване на средствата в европейския бюджет за Кохезионна политика;"

- "удвояване на финансирането и разширяване на достъпа и обхвата на успешни програми като "Еразъм+", които да позволят на студенти, стажанти и работници да се възползват от тях, независимо от техния социален статус;"

- "акцентиране на демографската политика, младежта и децата в следващата Европейска комисия, вкл. чрез назначаване на комисар по тези въпроси;"

- "възстановяване на диалога, развитие на добросъседството и ползотворно сътрудничество между Европейския съюз и Руската федерация; сегашната политика на конфронтация и санкции доказа своята неефективност и трябва да бъде заменена с отношения на прагматизъм, взаимно уважение и зачитане на легитимните интереси на страните;"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай