Бойко с ултиматум към Брюксел (ОБЗОР)

Бойко с ултиматум към Брюксел (ОБЗОР) | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов изпрати писмо до председателя на ЕС Доналд Туск, в което призовава и България да бъде включена наред с Гърция в споразумението между ЕС и Турция за бежанците. Той подчертава важността на подобна
стъпка за България. В същото време стана ясно, че Гърция ще ни предупреждава, ако бежанците тръгнат към страната ни.

България да бъде включена в споразумението между ЕС и Турция за овладяване на бежанската криза, което трябва да бъде финализирано на срещата на върха в Брюксел другата седмица. За това настоява премиерът Бойко Борисов в писмо до председателя на ЕС Доналд Туск. Документът е с копие до шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и до председателя на ЕП Мартин Шулц. В момента във въпросната договорка, постигната на 7 март, се споменава само Гърция. Според споразумението Анкара се ангажира да приема всички върнати й от Гърция нелегални мигранти, а срещу всеки сириец сред тях ЕС да приема по един сирийски бежанец от Турция.

"Незабавен приоритет за ЕС трябва да бъде овладяване на мигрантските потоци през турските граници. За тази цел, и като имаме предвид непредсказуемостта на бежанската вълна, ЕС не може да си позволи да се концентрира само върху пътя на мигрантите от Турция към гръцките острови. Турските сухоземни граници със страни от ЕС - България и Гърция, и морските граници между Турция и Евросъюза, включително и в Черно море, трябва спешно да станат част от преговорите и споразумението с Турция. България не е готова да приеме частичен турски ангажимент (само за гръцките острови), което най-вероятно ще доведе до отваряне на нови пътища за мигрантите. Настояваме в предстоящото споразумение с Турция да бъде включена ясната формулировка "турските сухоземни граници със страните членки от ЕС - България и Гърция, и всички морски граници между Турция и Евросъюза", казва Борисов в своето писмо. В неговото начало се подчертава фактът, че не всички външни граници на ЕС са шенгенски. "Всички държави, които са на първа линия, трябва да могат да разчитат на подкрепа от ЕС за управление и защита на външните граници на ЕС и да не бъдат оставяни сами да търсят индивидуални решения", се подчертава в документа, изпратен на 10 март.

В него се напомня, че Анкара придава голяма важност на визовата либерализация. Това бе едно от условията, които Турция, която приютява 2,5 млн. бежанци, постави на ЕС на преговорите в понеделник. Макар и не единодушно, евролидерите се съгласиха визите за турци да паднат още от юли тази година. В своето писмо обаче българският премиер настоява "процесът на визова либерализация да не бъде обвързван с дати, а да остане директно обвързан с прилагането на споразумението за реадмисия между ЕС и Турция". Според България отмяната на визите за турските граждани трябва да започне едва след като двустранните протоколи за прилагането на споразумението за реадмисия между Анкара и Евросъюза влязат в сила и след като бъде постигнат осезаем прогрес по прилагането. "Това е съществена предпоставка, ако искаме да постигнем конкретни резултати и да овладеем мигрантските потоци от Турция", смята Бойко Борисов. Той призовава да бъде осигурена адекватна подкрепа и ресурси на всички засегнати страни, така че да се гарантира евективно прилагане на реадмисията и връщането на мигранти. В заключение, премиерът посочва, че е наясно, че трябва да бъдат предприети спешни мерки за бежанската криза.

"В същото време трябва да осигурим всеобхватност чрез участието на всички страни членки в процеса на взимане на решения. Очакваме това да бъде взето предвид при подготовката на заключенията на предстоящия Европейски съвет", завършва писмото си Борисов. Постоянният представител на България в ЕС посланик Димитър Цанчев съобщи пред журналисти, че за днес е насрочено заседание на неговите колеги по преговорите с Турция. Той съобщи, че българската позиция по темата за ускоряването на преговорите с Анкара за членство в ЕС е да бъде спазван установеният до момента механизъм. "Не сме против откриването на нови преговорни глави, по които Турция е изпълнила всички изискващи се критерии. Излизането извън този процес има опасност да компрометира както процеса по отношение на други държави, които тепърва ще преговарят, така и ЕС", отбеляза посланикът.

Пращаме палатки и
одеяла за бежанците

Да бъдат осигурени палатки, легла, одеяла и отоплителни материали толкова, колкото са необходими на гръцко-македонската граница при пункта Идомени, разпореди премиерът Бойко Борисов. Координацията той е възложил на началника на кабинета си. Помощта ще се осигури от Министерство на земеделието и храните и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в МВР.

Към момента на гръцко-македонската граница край Идомени са блокирани хиляди жени, деца и мъже. Заради проливните дъждове и лошите условия на живот са необходими спешни мерки за предотвратяване на хуманитарна криза.

Австрийски министри
на границата с Турция

Австрийските министри на отбраната и на вътрешните работи пристигат днес, за да видят как пазим границата с Турция, съобщиха от военното министерство. След като се срещнат с премиера Бойко Борисов, Ханс Петер Доскоцил и Йохана Микл-Лайтнер ще отлетят за Бургас в компанията на българските си колеги Николай Ненчев и Румяна Бъчварова. Военни хеликоптери "Кугар" ще ги откарат в района на граничното село Лесово, откъдето на джипове ще огледат преградните съоръжения по граничната бразда.

Хванахме 29 нелегални,
спряхме други 66 да влязат

Близо 30 незаконни имигранти бяха заловени на две български КПП-та, съобщиха от Гранична полиция. На ГКПП Капитан Андреево е задържан шофьор, превозвал с камион 12 нелегални. Товарният автомобил бил с водач българин и превозвал ПВЦ дограма от Турция.

При извършената проверка служител на Гранична полиция открил в товарното помещение 12 души без документи за самоличност, по техни данни иракски граждани. Нелегалните имигранти са задържани в ГПУ-Свиленград. Шофьорът е арестуван в следствения арест за 72 часа. Срещу него е образувано бързо производство, има повдигнато обвинение. Междувременно на ГКПП Лесово е извършена проверка с газ-анализатор на влизащ от Турция товарен автомобил с румънска регистрация, при която са отчетени завишени стойности на концентрация на въглероден двуокис в ремаркето. Граничните полицаи са открили там 17 човека без документи за самоличност, по техни данни сирийските граждани. Незаконните имигранти са задържани в ГПУ-Елхово, работата по случая продължава. За едно денонощие пък граничните полицаи са предотвратили 6 опита на 66 незаконни имигранти да нарушат българо-турската граница в районите на граничните полицейски управления Малко Търново, Болярово и Средец.

Гърция ще ни
предупреждава
за мигранти

Над 2 млн. лв. ще струва охраната по границата ни

Гърция ще ни предупреждава, ако бежанците тръгнат към страната ни. Това съобщи външният министър Даниел Митов в парламента вчера. Той обясни, че сме договорили с Атина механизъм за ранно предупреждение, ако евентуално се засили миграционният натиск към нашата граница. "Такъв наплив за момента няма", успокои министър Митов. Според него не съществува нова ситуация, която да бъде определена като рискова. "Подготвени сме да посрещнем всякакъв вид риск", увери дипломат номер 1.Той заяви, че не трябва да се допускат нови маршрути за бежанците.

Разчети за участието на армията в охраната на границата представи междувременно военният министър Николай Ненчев на закрито заседание на комисията по отбрана в парламента. Сумите са големи, възлизат на над 2 млн. лв., е съобщил той пред депутатите.

В момента по границата е спокойно, увери по-рано Ненчев пред БНТ. "Направих инспекция на Кулата и съм относително спокоен. Няма бежанци, които да са се насочили към нашата граница", каза министърът. Той съобщи, че в Гърция има над 36 000 бежанци, като напливът не спира. В Македония ситуацията също е тежка. Сърбия затваря границите, затваря се т.нар. Балкански маршрут. "Правим всичко възможно да следим обстоятелствата не само около българската граница, но и около бежанските центрове, за да предприемем конкретни действия, ако има промяна", каза Ненчев. И допълни: "Надявам се всичко това да бъде решено в рамките на следващите дни. Води се активен диалог на европейско ниво, министър Бъчварова е изключително активна, външният министър също. Написах уведомителни писма до министрите на отбраната на Турция, Гърция, Сърбия, Македония. Ще предприема конкретни действия да бъда непрекъснато във връзка с тях, за да търсим общи решения. Смисълът на всички тези действия са свързани с това да бъдем активна страна, да обменяме информация и да знаем какво предстои да се случи, за да бъдем подготвени".

По отношение на оградата с Гърция, военният министър уточни, че става въпрос за леко преградно съоръжение, което в случая означава телена мрежа. Преградата не е поставена, но има готовност това да се направи, ако се наложи.

Разчистват Идомени
до 2 седмици

До една-две седмици бежанците, които се намират край граничния пункт "Идомени" на гръцко-македонската граница, ще напуснат лагера си и ще бъдат настанени в приемни центрове в Гърция. Това каза говорителят на Координационния център за справяне с бежанската криза Йоргос Кирицис. Според него полицията няма да използва сила за тяхното принудително преместване, а ще ги информира за затварянето на Балканския маршрут за мигрантите и че не могат да преминат северната граница. "Вярваме, че до една - две седмици Идомени ще бъде опразнен", каза още Кирицис и уточни, че в момента там има около 12 000 души, половината от които са жени и деца. Междувременно гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че проблемът с настаняването на мигрантите от Идомени е не само гръцки, но и европейски. "Гръцката държава, въпреки икономическите си трудности, успя да увеличи допълнително възможностите за настаняване на бежанци. Строим приблизително 10 000 нови места, което е нещо, което нито една неправителствена организация може да направи", отбеляза Ципрас.

Скопие: ЕС
ни изостави

ЕС не се интересува от Македония, въпреки че тя "спаси Европа от нашествието на джихадистите", които бяха готови да преминат по Балканския маршрут, след като Гърция отказа да пази външните граници на съюза. Не за първи път Македония е изоставена от Европейския съюз, след като плаща за грешките на общността. Това заяви македонският президент Георге Иванов в интервю за "Билд". Според него миграционната политика на Германия и ЕС се е оказала провал.
Жертва на този провал е Македония, която е принудена да "плаща за грешките на ЕС". Той заяви, че Македония е предложила обмяна на информация за предполагаеми джихадисти, но реакция не е последвала нито от Германия, нито от ЕС. "Ако ние бяхме разчитали на Брюксел по въпросите на сигурността, а не на нашите сили, тогава потоците джихадисти отдавна щяха да са нахлули в Европа", подчерта Иванов.
Македония, която не е член на ЕС, защитава Европа от членката на ЕС, а именно - от Гърция", заяви той. Македонският президент подчертава още, че страната му е похарчила 25 милиона евро за мигрантите досега, но не е получила никакво финансиране от ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай