Борисов: В Черно море искам платноходи, не фрегати

Борисов: В Черно море искам платноходи, не фрегати | StandartNews.com

"Аз искам в Черно море да виждам платноходки , яхти, туристи, мир и любов. Не искам на курортите ни да се разхождат военни фрегати напред и назад". Това отсече пред журналисти премиерът Бойко Борисов във връзка с "офертата" България, Румъния, Унгария и Турция да разположат военна флотилия в Черно море срещу Русия.

"Флотилия означава ние да присъединим българските кораби, румънските кораби към турските кораби", разясни премиерът и отчете, че това минава неговите граници. Борисов разкри, че няколко пъти е казал на румънския президент - "българо-румънски учения всеки ден можем да правим, предлагам ви на Шабла да дойдете, на ракетните учения, които правим. На всеки военен кораб, ако искате, ще се качим, ще махаме със знаменца, ще се разминаваме. Съседи сме - можем да си правим, но другото вече е пряко отиване към военен конфликт".

"Тези, които са ястребите, не виждам първо дали ще си пратят синовете там, та да изправим военни кораби като флотилия срещу руските кораби. Вече минава границата на това, което аз мога да допусна", отсече Борисов. Той обясни, че чака да се върнат в страната военният министър Николай Ненчев и министърът на външните работи Даниел Митов. "Много ще ми е неприятно, ако те са поемали ангажимент.

Президентската институция е друго, те могат да са поемали ангажимент, могат да са говорили. Ние не се бъркаме в тяхната работа. Но ако мои министри са давали напразни надежди, без да ме информират по тази тема, ще имат проблеми с мен", се закани премиерът. На въпрос дали тези проблеми ще са оставки министър-председателят отсече - "Ще ги пратя на корабите да воюват те, да видят колко е хубаво е".

Премиерът потвърди, че Турция наистина е направила 200 отказа за връщане на нелегални имигранти от наша страна.

Борисов каза, че не иска да обвързва темата с отказа ни за участие във военна флотилия в Черно море срещу Русия.

"Ние още нямаме нищо писмено от страна на Турция, но факт е, че от 200 души, които сме върнали, имаме 200 отказа. Това ни тревожи, ще намерим всички дипломатически способности да разговаряме с колегите дали това е случайно, дали е временно или е някакъв друг проблем", призна Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай