Борисов: Ще се борим с корупцията докрай (ОБЗОР)

Борисов: Ще се борим с корупцията докрай (ОБЗОР) | StandartNews.com

Всички обичат да говорят за реформи, но никой не иска да ги прави, каза Генерала

Няма здравен конфликт, лекарите бягат от контрола, обясни премиерът

Борбата с корупцията в момента се прави по най-високите етажи - там, където са парите. А тази борба ще стигне дотам, до където стига корупцията. Това заяви днес в Сандански премиерът Бойко Борисов. В коментар на проверките на ДАНС и прокуратурата в Държавен фонд "Земеделие" министър-председателят отбеляза, че в битката с корупцията са много важни сигналите на гражданите, които веднага се приемат и обработват. "През последните месеци има едно много положително развитие в работата на МВР, ДАНС и прокурорите", доволен е премиерът.

Борисов коментира и реформата на силовия министър Румяна Бъчварова, която не получи подкрепата на парламентарната вътрешна комисия. "В България всички обичат да говорят за реформи, но никой не иска да прави реформи. Всички, които са в тази сфера, им се иска нещата да останат по старому", разтълкува премиерът. Той обърна внимание на това, че от РБ са гласували против, а АБВ и ПФ са се въздържали. "И остава само ГЕРБ в парламента да подкрепя реформата", се възмути Борисов. И обяви, че през следващите дни ще разговаря с коалиционните си партньори. "Когато РБ дойде да подкрепи г-жа Кунева, дадоха 13 гласа, всички останали бяха от ГЕРБ. Когато те очакват подкрепа за техни закони, ние сме като стена зад министър Ненчев. Изведнъж днес се дърпат от нещо, което е резонно и правилно", посочи още премиерът. И предупреди депутатите - "С голямо уважение ги наричаме нашите работодатели, но да не стане така, че ако продължат в този дух, станат едни избори и от тези, които сега са в парламента, никой да не е там. Аз се надявам, че депутатите от ГЕРБ много бързо ще се организират, за да го внесат и да влезе в парламента между първо и второ четене. Това ще е тестът за ГЕРБ".

"Няма конфликт в здравеопазването", убеден е още премиерът. По повод напрежението в сектора той отбеляза, че този път не се говори за пари и непреодолими пречки. "Повечето бягат от контрола, който искаме да сложим върху дейностите", отбеляза Борисов. И напомни, че повече пари за лекарите ще има, когато се спре източването на системата. "Миналата година Здравната каса допълнително я финансирахме с над 450 млн.лв. Усетиха ли хората по-добро здравеопазване, защото аз мисля, че не", коментира премиерът. И добави: "Слушам ги лекарите - щели да станат счетоводители - да смятат и да пишат. В края на краищата никой не е безотчетен. И аз всеки документ от МС трябва да го подпиша". "Ако беше лесна реформата, Радан Кънев щеше да стои в управлението и да си подкрепя министъра", заключи премиерът.

Не жалим пари за култура и археология
Бойко Борисов, премиер

През последните години се инвестират доста пари в култура и археология, защото туристите, пристигащи на определено място, искат да видят съответните археологически забележителности. Затова се стараем доста в тази област и не жалим средства, които да бъдат вложени. Над 350 църкви и манастири сме построили и възобновили през последните няколко години в цяла България. Факт е, че много милиони се инвестират в култура и археология. Истински се радвам, че владиката иска поне един път в годината да има голяма процесия и да могат да се провеждат църковни бракове и кръщенета, тоест освен музей да бъде и едно средище на християнството и една действителна ценност за младите хора и като посетят мястото, да се чувстват по-близо до Бога.

Преряза лентата на Археологически парк

Не се жалят средства за културно-историческото ни наследство. Целта е туристите да могат да го видят. Това средище на християнството е огромна ценност. Тук ще се правят кръщенета и венчавки, хората ще са по-близо до Бога. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на новия Археологически парк в четвъртък в Сандански. Преди това Неврокопският митрополит Серафим отслужи водосвет пред стотици граждани и гости. Мерките за сигурност бяха засилени, преди събитието полицай с 3-годишната немска овчарка Рино обходи района, за да провери за съмнителни предмети. На събитието присъства и културният министър Вежди Рашидов, двамата бяха посрещнати с аплодисменти от хората. А Борисов им се извини, че са на слънце, но нямаше как да се поберат в двора на комплекса. "Всеки ще изпита различни неща, стъпвайки тук - наслада, самочувствие. Вие може да се гордеете с тази придобивка. За нас е приоритет да търсим и възстановяваме историята на България. Народ без култура няма. А този Археологически парк ще е брошката на града ви, и вие си имате Акропол, тук всеки камък е история", каза в словото си Вежди Рашидов. Кметът на общината Кирил Котев благодари за подкрепата на правителството и премиера, той подари на Борисов реплика на чешмата в комплекса. Бизнесменът Стефан Шарлопов заяви, че с този обект градът продължава да се развива, затова и той ще продължи да инвестира в курорта.

С откриването на комплекса курортният град ще стане още по-притегателен център за туристически посещения. Обучени са трима аниматори, които да обслужват гостите на атракцията. Входът за възрастни ще е 2 лева, а за деца - 1 лев. Паркът от 4-6 век след новата ера е пресъздаден в автентичен вид с мозайки, колони, мраморни елементи, има декоративно осветление. За достъпа до него е изграден паркинг за автобуси и наблюдателна площадка. Новият археологически комплекс обхваща 3 паметника на културата с национално значение - "Епископска базилика", "Раннохристиянски комплекс" и "Базилика на епископ Йоан", които са били част от античния град.

Проектът "Сандански - зората на ранното християнство" е на стойност 6 157 446 лв., като 157 446 са осигурени от общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай