Борисов: Още 1,5 млн. лв. за проблема със Северната тангента

Борисов: Още 1,5 млн. лв. за проблема със Северната тангента | StandartNews.com

Отпускаме 1,5 млн. лв. на Столична община за ремнот и изграждане на довеждащата улична мрежа около Северна скоростна тангента. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание, съобщава „Фокус".

„Старият архитект не си е направил проектите. Единственият шанс да ви помогнем бързо, днес го имаме като точка в Министерски съвет – 1.5 милиона. Лиляна Павлова ми каза, че ако се направят двете локали, ще може да се реши проблемът. Има още 2-3 седмици по стария договор на Тангентата, може да започнете да го правите веднага. По-бързо от това не може да се реагира в тази ситуация", заяви Борисов.

Преди дни жители на северните части на София готвят протести заради "тапите", които създава новоизградената Северна скоростна тангента, обявиха те пред Нова телевизия.

Хората, които ежедневно минават през новата транспортна връзка между кварталите „Требич" и „Илиянци", споделят, че се страхуват за живота си. Причината – опасен подлез, през който преминават тирове, камиони и други тежкотоварни превозни средства. За да се случи това обаче, те трябва да навлязат в насрещното платно. По този начин се застрашава безопасността на останалите участници в движението.

„Проектът не е реализиран в пълния обхват, в които е проектиран. Това не е подлезът, през който трябва да минава целият този трафик", обясни шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.

Той и главният архитект на София заявиха, че се търсело възможно най-бързо разрешение на проблемите, които създава новият път.

С парите, отпуснати на извънредна точка от МС, ще бъде изградена уличната мрежа, която ще извежда движението към Тангентата. Това каза министър Лиляна Павлова преди началото на правителственото заседание в сряда, предаде „Фокус".

По време на заседанието премиерът Бойко Борисов се обърна към зам.-кметът на София Дончо Барбалов и главния архитект на столицата Здравко Здравков.

„Глобихте ни милион и половина на практика, без да имаме никаква вина, но отивайте хората да са спокойни, бързо строете, правете каквото трябва и да стане факт. Точката ви е приета, днес ще Ви пратим парите и почвайте. Като стане готово ще ни благодарите, сега бързо да строите и архитекта да върши работа". „За да ви спасим от ситуацията го правим", допълни Борисов.

Регионалният министър Лиляна Павлова уточни, че с въпросните 1,5 млн. лева Столична община ще ремонтира улиците и уличната мрежа, както и две от локалните платна, чрез които малките населени места, прилежащи към София-град ще могат да се включват в тангентата.

„Днес с предоставените милион и половина лева на общината тя ще започне изглаждането на локалните платна и улиците за достъп до Тангентата, за да може селата Требич и всички останали да могат да се включват в движението по основното трасе", допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай