Неделя,

Борисов: Македония да строи магистрали, а не паметници

От: Failed to load user -
4357
Борисов: Македония да строи магистрали, а не паметници
A
A
A

Атина. Македония по-добре да строи пътища, вместо паметници, казва премиерът Бойко Борисов в интервю на гръцкия вестник "Етнос". Според него е крайно време да оставим настрана старомодния национализъм и да създадем европейски отношения на Балканите. Интервюто е от особено значение за Гърция, тъй като за първи път страната открива друг съсед, който е загрижен за националистическите изяви на Македония, коментира медията. Ето и цялото интервю с някои съкращения:

За проблемите в Гърция

Ясно е, че проблемите в Гърция рефлектрират и в България. Знаете ли, че 31-34% от бнаките у нас са гръцки. Проблеми съществуват и в търговията и инвестицииите, защото гърците са сред първите ионвеститори в България.
От години България и Гърция имат добри отношения в туризма. Надявам се, че г-н Самарас ще спази общеанието си и ще отвори пътя през Маказа.

За Македния и отношенията на Балканите

На Балканите ние всички сме националисти. Всеки казва, че е най-големият, най-умният. Мога да кажа какво бих правил, ако бях премиер на Македония. Бих оставил историята на историците и бих започнал да правя инфраструктурни проекти, магистрали, да развивам отношенията със съседите си.България първа припозна Македония, винаги е била приятелски настроена и е помагала.Ние сме братя по етнос. Хиляди македонци искат българско гражданство.
Но сега правим ежедневни услия, да не коментираме посланията на Скопие. Бяхме много разочаровани от филма, който направиха. Германия даже спря да им говори.Защо показаха България като фашистка страна.

За разширяването на ЕС

Ако си член на НАТО и на Ес трябва да уважаваш историята на другите и тяхната гледна точка. За да получи подкрепата ни, правителството в Скопие трябва да си промени маниерите.Това е нашето условие, за да подкрепим Македния за ЕС. Същото важи за Турция, Босна и Херцеговина. Най-доброто е всички страни от нашия регион да са членове на НАТО и ЕС. Не знам много история, но не помня друг момент, когато всички балкански народи да са имали обща цел. Но да си член ан ЕС не означава само да получаваш паери от еврофондовете, но и да се научиш да уважаваш другия, да се преборим заедно с корупцията.

Аз предпочитам да си оправят улиците вместо творят паметници и филми. След две години ние ще имаме магистрала от Тесалики до София. За два часа и половина ще мога да пия кафето си в Тесалоники. Още пет часа и съм в Итанбул. Ние искаме и железопътни пътища, за да транспортираме стоки, произведени от балканската икономика. Преди ден отворихме и втори мост към Румъния през Дунав. Това означава от Тесалоники през България, право към Европа. Това е добро партньорство.

За Бургас-Александрополис

Спряхме строежа на петролопровода Бургас-Александруполис по редица причини. Първата е защитата на околната среда, а втората, че печалбата за България е само тридесет милиона евро на година. За тази малка сума ще бъде по-скъпо да се грижим за околната среда. Малкото пристанище на Бургас ще има големи танкери вместо яхти. Тази работа трябва да се извършва по съвсем различен начин, с участието на всички държави с гаранции за безопасна околна среда, защото сме видели какво се случи в Мексико

За АЕЦ "Белене"

През 2006 г. за трети път те са направили първа копка, а няма споразумение за цената. През 2007 г. пак няма споразумение, защото не е ясно кой ще даде 10-11 млрд. Кой ще плати? Виждате какво се случи във Фукушима и сега дори Германия, Италия, Австрия ще кажат "не" на ядрената енергия.

Ние просто не разполагаме с пари. Вие може да искате да направите летище за космически кораби, за изпращане на сателити в космоса, но за съжаление аз нямам пари. "Южен поток" е проект, който плаща, както България, така и Русия. С него няма екологични проблеми, ние сме партньори с руснаците и ще подпишем договор на 9-ти ноември.

За Балканската война

Най-важното е не това, което смята Турция. Въпросът е как се чувстват самите хора. Ние сме уверени, че те са щастливи да бъдат български граждани. Тогава религията не е от значение. Лошото е, ако те не се чувстват български граждани. Една от любимите песни на Българската армия казва "На Босфора шум се вдига". Ако ние говорим за Велика България, тя някога е достигала до Босфора.
Но аз искам да имам добра магистрала София-Истанбул и тя ще бъде готова следващата година. Аз искам да имам същите пътища като в Гърция. Освен това ще имаме високоскоростна железопътна линия в Истанбул, по която ще бъдат транспортирани стоки.
Така че аз казвам нека оставим историята на историците и песните на певците. В Първата балканска война българите бяха първите, които бомбардираха Одрин. Ако искаме да имаме проблеми на Балканите, тогава ще трябва да стигнем до македонския Александър, Симеон, Гоце Делчев. Ние имаме хиляди извинения, за да започнем битки. Но какво би станало, ако Франция и Германия започнат да говорят за войната? Нима нямат причина да започнат битки? Но те се справят с икономиката и хората живеят по-добре, отколкото македонците, българите, турците. Има футбол, там борбата може да бъде пренесена и да се покаже кой е най-великият.

За отношенията с Атина

Аз подкрепям Андонис Самарас, няма друг начин Гърция да излезе от кризата. Когато ние преминавахме през подобен момент, кризата унищожи цялата ни банкова система. Пожелавам успех на Самарас и на целия гръцки народ.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички