Борисов: Без тунели по "Хемус", спестяваме 150 млн. лева

Борисов: Без тунели по "Хемус",  спестяваме 150 млн. лева | StandartNews.com

Новият дом на районните съдии в столицата готов за изборите

Тунелите в проекта за изграждането на трасето на магистрала "Хемус" ще бъдат премахнати, а скоростта на автомобилите ще бъде намалена до 120 км/ч., за да се спестят 150 млн. лева. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов. 

"Магистрала "Хемус" е проектирана за скорост от 140 км/ч, затова между двете мантинели има 3 метра платно, тя става по-широка. Сега я събираме и това автоматично намалява скоростта на 120 км/ч. Вече няма да има нужда от тунели. Ще я направим и поне 100-150 млн. лв. ще ни останат", разясни Борисов. По думите му, може да се отчете като грешка, че е търсена проектна скорост от 140 км/ч. "Мисля, че е по-добре планината да бъде мината със 120 км/ч, което ще ни спести пари. Не е нужно да ускоряваме скоростта точно в планината", подчерта той. Премиерът беше категоричен, че обществените поръчки са спрени по законосъобразен начин.

"За АМ "Струма" се е явила една фирма, която сега обжалва, но изобщо никога не се е занимавала със строителство. Предполагам, че това е отмъщение. Ние, законосъобразно, така както казва законът, сме спрели и чакаме да минат процедурите", допълни той. Премиерът индиректно благодари на гръцките фермери, че са го послушали и са махнали блокадата от границата.

"С външния министър изпратихме послание до Европейския съюз, че ще провалим срещата в Брюксел между Турция и ЕС, ако не се изтеглят незабавно тракторите от границата. Разбраха ме добре и вчера се изтеглиха. Надявам се повече да не си го помислят, защото явно само този инструмент работи", посочи Борисов. Той инспектира ремонтните дейности в новия дом на районните съдии и прокурори в София. Сградата, известна като Военното НДК, ще бъде готова около президентските избори, прогнозира Борисов. На инспекцията на строително-ремонтните дейности присъства и правосъдният министър Екатерина Захариева. На място дойде и главният прокурор Сотир Цацаров. Единствено шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов не уважи събитието въпреки, че беше поканен. "Докато другите говорят, ние показваме и даваме възможност на съдебната власт да работи в най-добри условия", коментира премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай