Борисов: Обичай врага си

На кого премиерът каза: Молбата ти е заповед за мен

Борисов: Обичай врага си | StandartNews.com

 

"Трябва да се обичаме... обичай врага си. Освен провокации, друго не могат. Това сподели Борисов пред жител на град Шипка, който изрази възмущението си от политическите опоненти на премиера, които се били обединили срещу него.

Премиерът се срещна и с кмета на Шипка Василка Панайотова и инспектираха ремонтирано читалище. Борисов коментира отношенията ни с Турция: "От война до най-добри приятелски и съседски отношения" и припомни, че кулата Атакуле в Анкара е светнала в цветовете на трибагреника ни. Той коментира, че опозицията освен с провокации с друго не може да си служи.

Бойко Борисов посети и строежа на 8-км велоалея, която ще свърже Тракийската гробница в Казанлък с всички тракийски могили, град Шипка и храм-паметника. Велоалеята се изгражда с европейски средства.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова посочи, че възстановените велоалеи свързват най-големите села в района. „В Община Казанлък имаме абсолютна свързаност с велоалеи – 22 км.“, посочи тя.

По-рано премиерът Борисов се черкува в храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка. Свещениците благодариха на министър-председателя, че е помогнал за възстановяването на камбанарията в храма. Поискаха и помощ за заболекарски и лекарски кабинет в Шипка. Вашите молби са заповеди за мен, защото идват отгоре, отсече той.

„Изказвам огромната си благодарност на вас, на Министерския съвет, затова, че отпуснахте над 1,6 млн. лв., за да можем да възстановим камбанарията, която се рушеше и нямаше какво да осветяваме, каза старозагорският митрополит Киприян.  53 метра ще бъде скелето от земята до камбанарията, добави представителка на фирмата-изпълнител на ремонта.

Не може тези паметници, които пазят паметта на нашите герои, да не бъдат в брилянтно състояние, посочи Борисов. Владиката пък го покани догодина да дойде на 100-годишнината на храма.

Има ли вяра, има народ, има морал, има бъдеще, така че работете, каза още премиерът Борисов.

„Много лесно се говори един път в годината. Десетилетия камбанарията в храма в Шипка е била пред срутване, казвам го за тези, които говорят за разруха, а са разрушили всичко при управлението им. Шипка, всички прекланяме глави, така че да може паметниците ни, които са изградени върху кръвта на героите ни да бъдат в брилянтно състояние“, допълни Борисов.

От името на Епархийския съвет на Старозагорската митрополия Борисов бе удостоен с благодарствен знак. „Бъдете жив и здрав, благословен, нека този знак да напомня за добрите ни взаимоотношения. Такъв премиер ни трябва - достоен, който да запазва, оценява и съхранява ролята и дейността на БПЦ“, каза още Киприян.

Премиерът благодари за връчения знак. „Както казахте много идват по един път в годината на 3 март, снимат се. Ние в момента и паметника „Шипка“ ремонтираме и този великолепен храм-паметник, който пази паметта на хилядите убити. Това е наше задължение. Ако казал Господ, ще направим и Южното крило“, каза Борисов и допълни, че са отпуснати средства за Жабленския манастир и за джамията в Раград. Двете религии трябва да живеят в мир и разбирателство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай