Борисов: Не избираме между НАТО и Русия, а си браним интереса

Национални предатели са тези, които искат да погребем газопреносната ни мрежа, заяви премиерът след срещата с Медведев

Борисов: Не избираме между НАТО и Русия, а си браним интереса | StandartNews.com

България не иска нови количества газ, а просто да запази това, което има, за да не се налага да реже за скрап цялата ни газопреносна мрежа. Това обясни премиерът Бойко Борисов след срещата с руския му колега Дмитрий Медведев, след като обясни, че България не избира между ЕС и НАТО или Русия, а защитава своите интереси.

 „Има сили, които се възползват от присъствието на Медведев, да задават въпроса- „НАТО или Русия“. Аз искам Черно море да е зона на приятелство, на туризъм, на фериботи То е прекрасно море, но е тясно за военни действия. Затова приканвам НАТО и Русия да седнат на преговори и да вземат решение“, призова Борисов.   Той разясни и защо страната ни държи "Турски поток" да докара руски газ  у нас, както и да се реализира хъб "Балкан".

„Относно газовата сфера понесохме големи щети. Нека ясно да кажа за тези, които критикуват газоразпределителния хъб „Балкан“: България не иска нови количества газ. Но когато количеството газ към Турция спре, нашите тръби ще се изпразнят. И какво ще правим тогава? Така че България иска поне да запази това, което има“, заяви Борисов. 
Той посочи, че „Южен поток“ е бил голям проект за 60 млрд. кубика, а сега чакаме от втория ръкав на "Турски поток" само 15 млрд. кубика.  

„И да се говори за зависимост при 15 млрд. е абсурдно. Това е интересът на България – да си запазим капацитета поне такъв, какъвто имаме в момента. И това и в Брюксел го знаят.  И ако има национални предатели, това са тези, които искаме инвестициите ни да остават закопани в земята. Така че в тази сфера правителството много ясно е заявило своята позиция – максимално прозрачен хъб, така че да няма упреци“, каза още Борисов. 

„Що се касае до АЕЦ „Белене“ – пак го поставяме само според българския интерес. Волята на Русия е да участва в конкурса. Но ако не бъдат избрани те, „Росатом“ казаха, че ще съдействат максимално, за да се построи“, обяви премиерът.  И обясни, че сега има "два завити в найлони реактори" на Дунав, за които сме платили 3 млрд. И ако се откажем от проекта за Втора атомна централа, рискуваме след 10-15 години да внасяме ток.

„Нашата среща се проведе в изключително напрегнато за света време - време, в което надпреварата за въоръжението надминава това, което беше по времето на Студената война“, посочи той. „Аз съм един от хората, които настояват за здрав разум и за това, всички да се върнат на масата за преговори. Защото в тази ситуация един военен конфликт би бил пагубен за света“, заяви Борисов. Премиерът обясни, че с руския му колега са разговаряли и за засилването на взаимодействието между правоохранителните органи на двете държави и максимален обмен на информация при необходимост. 

Сред огласените проекти е пускането на ферибот Бургас - Новоросийск, както и мерки за засилване обмена на туристи. Този въпрос ще бъде обсъждан на утрешния форум, с участието на двете делегации.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай