Борисов иска обяснение за Чавушоглу

Поставя остро религиозния въпрос пред вицепрезидента на Турция Фуат Октай

Борисов иска обяснение за Чавушоглу | StandartNews.com

Поставя остро религиозния въпрос пред вицепрезидента на Турция Фуат Октай

Въпросът с изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу ще постави остро премиерът Бойко Борисов пред вицепрезидента на Турция Фуат Октай. Двамата се срещат в Букурещ, където Борисов участва в срещата на Балканската четворка - България, Румъния, Гърция и Сърбия. Фуат Октай, който е единствен заместник Реджеп Тайип Ердоган и се смята за дясна ръка на турския държавен глава, е поканен в Букурещ от румънските домакини.

ВИЖ ОЩЕ: ГЕРБ и ДПС отричат за турска намеса в парламента
 
Скандалът избухна, след като Чавушоглу направи обяви, че Законът за вероизповеданията у нас е променен след намесата на Турция. Очаква се Борисов да изрази острата позиция на България.

Турският вицепрезидент Октай ще присъства на вечерята на четиримата балкански лидери.

Изказването на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, че след тяхна намеса е променен законът за вероизповеданията у нас, е неприемливо, заяви по-рано днес вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Днес посланикът на Турция у нас бе привикан във Външно министерство. „Коментарът ми е, че това е крайно неприемливо изказване. Днес турският посланик е извикан в Министерство на външните работи. Избори идват и си отиват и за съжаление, много често, спомняте си миналата година се наложи няколко пъти да реагирам, преди избори се използва език, който е крайно неприемлив за съседите”, заяви Захариева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай