Борисов и Нинова в нов дуел в парламента

Борисов заяви, че не си спомня нито една реформа на БСП за 100 години управление

Борисов и Нинова в нов дуел в парламента | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не си спомня нито една реформа на БСП за 100 години управление. Така той отвърна на отправена от парламентарната трибуна по негов адрес критика от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова. Борисов бе на изслушване в Народното събрание за проблемите с въвеждането на тол системата.

"Що се касае до тол системата, да в България се въвеждат трудно нещата. Не си спомням нито една реформа на БСП за 100 години управление. Ако е било лесно, вие да сте въвели тол системата“, категоричен бе Борисов.

"Едно е да строиш двулентови пътища, лесно може да видите днес това, което е останало на магистрала "Люлин". И да видите 12-лентовите пътища, които са построени. И в момента "Хемус" се строи усилено", "Европа се строи усилено, ремонтират се другите. "Струма" се строи усилено. Вчера разговаряхме пак с превозвачите, ние с тях нямаме тема. Те самите знаят къде и как проскърцат", заяви още министър-председателят.

"Що се касае за отговорните лица, ще им потърсим и им търсим ежедневно отговорност. Те ще отговарят на всички ваши въпроси оттук нататък", каза още Борисов.

Борисов не може да направи нито една модерна реформа като хората, провокира го преди това Корнелия Нинова при представяне на мотивите на БСП за изслушването на министър-председателя за тол системата.

"Както знаете всички парламентарно представени партии одобрихме въвеждането на тол системата. Имахме шанс България да направи нещо модерно за бъдещето. С поне три цели: държавата да получи повече приходи в бюджета, транспортният бранш яснота, конкретност, улеснение в своя бизнес, а хората по-качествени пътища. Какво обаче се получи от тези добри намерения? Хаос, напрежение и протести. Три пъти стартирате системата, три пъти провал. Държавата се отказа от въвеждането, използването и контрола и ги прехвърли на частни фирми, но по този начин се отказа и от основната цел - повече приходи в бюджета, защото частните фирми, които ще се занимават с това, ще получат 32 млн. лв., които можеха да влязат в държавния бюджет“, прочете Нинова.

Според нея вместо ефекта, който трябва да се постигне, той е обратен. „Всичките ви реформи са допълнително натоварени с плащания от хората без преди това да има подобряване на услугата“, каза лидерката на социалистите.

Днес ще извадим от обхвата на тол системата 115 км пътища на територията на Столична община и Община Варна, каза още при изслушването Бойко Борисов.

"Това, което сте ме запитали е относно списъка на републиканските пътища, за които събират такса и ползване на пътна инфраструктура, винетка, такса и такса на база изминато разстояние. Днес 10.00 ч. ни е заседанието на Министерския съвет, точка А26. С нея Министерският съвет изважда от обхвата от 115 км от Община София и 40 км от Община Варна. С другите 12 общини след днешното решение се водят преговори и по същия начин ще ги извадим и тях от обхвата", каза Борисов.

За периода на напасване на тол системата - превозвачите ще плащат за пътищата, както досега, каза Борисов в отговор на въпрос на депутата от БСП Димитър Данчев дали може в рамките на един месец да се направи така, че АПИ да си поеме събирането на тол таксите и Националното тол управление да заработи за истинско държавно предприятие.

"7% е цената, която и превозвачите считат, ползвайки цялата европейска практика, е нормалната. Затова вчера се разбрахме в рамките на тези проценти да бъдат доставени тези устройства, които са необходими. На товарните и за превоз на хора автомобили да си ползват gps- системи. През този период докъдето се напасне системата всички ще плащат, както са плащали досега. Това е едно модерно съоръжение, сложно съоръжение. Европейската практика е такава. Най-евтината в Европа", каза Борисов за тол системата.

Той заяви, че много му се иска в България всичко да стане от първия път. "Не си спомням нещо да е ставало от първия път по никое време в моя съзнателен живот. Не виждам нищо лошо и след снощната среща и голямата част от превозвачите, даже съм си запазил sms-те и са ми се обадили да ми благодарят и считат, че в рамките на този период със съвместните усилия ще го свършим", заяви още Борисов.

"Вчера имахме междуправителствено заседание в Гърция, между другото е хубаво да видите каква е разликата между България и Гърция в справянето с миграцията. Да видите какво е хаос. България има от години нулева миграция и сме за пример. Пуснете си да видите какво е по гръцките острови", заяви още министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай