Борисов: Добри партньори сме с американците

Ще предложим да пратим 5000 ваксини на Северна Македония, каза премиерът

Борисов: Добри партньори сме с американците | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов продължава с обиколката, този път на компресорната станция "Лозенец", която в момента се разширява и ще има американски реверсивни компресори, които могат да пренасят газ във всички посоки.

"От тука може да се бута газта към Гърция, Сърбия, Румъния,както и за нашата газопреносна мрежа", каза Борисов.

Самата станция "Лозенец" пък била една от възловите станции у нас. Тази седмица на ден сме пренесли между 34 - 40 млн. куб метра газ, докладва шефът на "Булгартрансгаз".

"На всички псевдоемократи, които искат да се изкарат и от американците по-американци, да го кажем. Не е нужно да се доказваме колко добри партньори сме. Те говореха, че България трябва да е само клиент. Не са се родили децата, които ще получават транзитни такси и България ще става богата. Ние се борихме много. Аз съм благодарен на ЕК. В момента ние разполагаме с изключително добри съоръжения", каза Борисов и поясни, че имаме 17 американски компресори.

"Геостратегически България беше планирана да бъде само един клиент. Сега разполагаме със изключително добри съоръжения, които надграждаме", каза Борисов и благодари на ЕК, че са приоритизирали като важен газовия хъб "Балкан".

"Ние не се дадохме, а се борихме да си изградим модерна инфраструктура", каза премиерът.

Борисов изтъкна, че сме преодолели финансовата, след това мигрантската криза, сега и пандемията. В тази връзка той поясни, че ще предложи да пратим 5000 ваксини на Северна Македония. Определи това като жест на солидарност., като добави, че ние ще получим през април още ваксини - 1 млн. "На псевдоексперти и евроатлантици на думи казвам - нямат едно дело, което да кажат, че са свършили", поясни Борисов.

В присъствието на Борисов бе подписан и договор за наземното оборудване на станция "Лозенец" и разширяването на газохранилището "Чирен", което е първият етап. Договорът е с български, германски и словашки фирми.

След подписването Борисов показа на карта как ще се движи газът през наша територия. Започна от терминала за втечнен газ на Александуполис. Синьото гориво през нашите компресорни станции и газовата връзка с Гърция ще трябва да стига до Чирен". Там ние ще го съхраняваме. "Това значи диверсификация и либерализация на пазара", а ние ще можем да транспортираме газа във всяка посока.

"Затова е важен Чирен и газов хъб Балкан", увери Борисов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай