Борд сменя шефа на Сметната палата

Търсят учени с 15-годишен стаж, спряга се проф. Сандолова

Борд сменя шефа на Сметната палата | StandartNews.com

София. Сметната палата става колегиален орган, който се състои от 9 души - председател и 8 членове. Това е записано в закон за институцията, който шефът на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев (ДПС) е внесъл заедно с Петър Кънев (БСП), Румен Гечев (БСП) и Сергей Кичиков (ДПС). "Колективната форма на управление е по-ефективна и по демократична", коментира промените Цонев. "Решенията ще се вземат след консенсус", отбеляза и колегата му Кънев. Председателят и членовете се избират и освобождават от Народното събрание за срок от 7 години, като шефът не може да бъде преизбиран.

От БСП и ДПС са категорични, че със закона стопират всички апаратни назначения на партийните централи. И новото ръководство на Сметната палата ще бъде съставено от професори и одитори с по 10-15-годишен стаж в областта. Пълна забрана за постовете имат членове на правителството, депутати, кметове и др. в последните три години от датата на избора. Неофициално в кулоарите на парламента като подходяща кандидатура за шеф на Сметната палата се спрегна името на проф. Надежда Сандолова.

Но засега със сигурност се знае само, че Валери Димитров ще бъде сменен. Сандолова бе представител на България за член на Сметната палата на ЕС. Любопитен факт е, че точно тя е един от създателите на нашата Сметна палата. И има близо 17-годишен стаж като одитор. През 2012 г. името на Сандолова бе замесено в скандал във френски вестник, че ограничавала обедните почивки на секретарките си. Европейската сметна палата обаче приключи случая като несъстоятелен. А ГЕРБ изпратиха на мястото на Сандолова евродепутата си Илиана Иванова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай