Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ООН

Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ООН | StandartNews.com

Ирина Бокова остава българският кандидат за генeрален секретар на ООН. Това стана ясно от изявлението на премиера Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерския съвет.

„В последните дни явно се разразиха доста пристрастия, писания, коментари, анализи включително какво ще реша или какво ще решим всички ние по теми, които не са били на дневен ред към този момент. Поканих г-жа Бокова да дойде днес, но тя ми отговори, че има по-важна работа в ЮНЕСКО.

Това не ми направи добро впечатление, защото когато си кандидат за генерален секретар на ООН от една държава и дадено правителство те е номинирало и държах да кажа в нейно присъствие. Предишното правителство положи много усилия и работи много активно, особено Вежди Рашидов за избирането на г-жа Бокова в ЮНЕСКО. Положихме огромни усили", каза Борисов.

Премиерът заяви, че се полагат усилия за намиране на подкрепа за тази кандидатура и задължи всички министри да положат максимални усилия на 26-ти септември името на Ирина Бокова да е сред първите двама кандидати, които ще се състезават за поста.

Той й пожела успех, но уточни, че ако на посочената дата не се класира сред първите двама, правителството ще обсъди какво да прави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай