Български културен институт - тихата дипломация

Илияна Йотова доказа, че вицепрезидентът не е протоколна длъжност

Български културен институт - тихата дипломация | StandartNews.com
  • Илияна Йотова доказа, че вицепрезидентът не е протоколна длъжност
  • Създаването му със закон ще гарантира независимостта му

Българската общност в Сиатъл - една от най-големите, след която са едни от най-проспериралите и богати сънародници зад граница, се обърнала към местната власт с молба за помещение, в което да развива дейността си. Не могла да го получи. Не защото американците не харесват българите или нямат желание за това. А по тъжната причина, че не съществува законово положение, въз основа на което българите в която и да било държава да имат статут на общност.

Уви, това не е виц. А реална случка. Срамът от политическата немарливост към българските общности зад граница в последните 12 години власт е толкова голям, че детайлите по-добре да не се разказват.

Факт е, че културата никога не е била приоритет на бившата власт. Дали заради това или заради омразата на инат от "Дондуков" 1 към "Дондуков" 2 един напълно готов национален проект събира прах между папките вече години наред - Български културен институт. Той не е нито революция, нито екзотика. А необходимост. Всеки, който поне веднъж е влизал във Френския културен институт, British Council или Гьоте институт знае огромните възможности на тези институции за образование и култура и за подкрепа на общностите зад граница. А и за реална дипломация там, където институционалната  - на Външно министерство, удря на камък. От древността до днес културата винаги е била по-ефективен държавен посланик от който и да било министър.

Проектът за Български културен институт, разработен в детайли от екипа на вицепрезидента Илияна Йотова, най-после ще бъде реализиран. Акцентът върху него в речта на президента Румен Радев е гаранция за това. Голямата амбиция е центърът да е максимално независим и работещ. Затова той трябва да се създаде внимателно и със закон. Идеята е чрез него максимален брой организации и институции да работят с българските общности, културно-историческият туризъм да получи тласък, да се регулира дейността на лекторите по български език и литература зад граница. Защото разказът за статута и заплащането им в момента е още по-срамен. Губим ги в държава след държава.  

На фона на отколешния конфликт култура-туризъм в чие министерство да е културният туризъм, за да се усвоят едни проекти, Българският културен институт ще бъде мостът между европейските проекти и възкресяването на старините в градовете. Общините също ще могат да видят своето участие в проекти чрез института. А за сметка на потъналата в скандали за паспорти Агенция за българите в чужбина новата структура ще двигател на работата с българите в чужбина.

Младите министри, получили образование и опит зад граница, би трябвало да оценят това. Време за губене няма.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай