Събота,

Български културен институт - тихата дипломация

От: Екатерина Николова -
Български културен институт - тихата дипломация
A
A
A
  • Илияна Йотова доказа, че вицепрезидентът не е протоколна длъжност
  • Създаването му със закон ще гарантира независимостта му

Българската общност в Сиатъл - една от най-големите, след която са едни от най-проспериралите и богати сънародници зад граница, се обърнала към местната власт с молба за помещение, в което да развива дейността си. Не могла да го получи. Не защото американците не харесват българите или нямат желание за това. А по тъжната причина, че не съществува законово положение, въз основа на което българите в която и да било държава да имат статут на общност.

Уви, това не е виц. А реална случка. Срамът от политическата немарливост към българските общности зад граница в последните 12 години власт е толкова голям, че детайлите по-добре да не се разказват.

Факт е, че културата никога не е била приоритет на бившата власт. Дали заради това или заради омразата на инат от "Дондуков" 1 към "Дондуков" 2 един напълно готов национален проект събира прах между папките вече години наред - Български културен институт. Той не е нито революция, нито екзотика. А необходимост. Всеки, който поне веднъж е влизал във Френския културен институт, British Council или Гьоте институт знае огромните възможности на тези институции за образование и култура и за подкрепа на общностите зад граница. А и за реална дипломация там, където институционалната  - на Външно министерство, удря на камък. От древността до днес културата винаги е била по-ефективен държавен посланик от който и да било министър.

Проектът за Български културен институт, разработен в детайли от екипа на вицепрезидента Илияна Йотова, най-после ще бъде реализиран. Акцентът върху него в речта на президента Румен Радев е гаранция за това. Голямата амбиция е центърът да е максимално независим и работещ. Затова той трябва да се създаде внимателно и със закон. Идеята е чрез него максимален брой организации и институции да работят с българските общности, културно-историческият туризъм да получи тласък, да се регулира дейността на лекторите по български език и литература зад граница. Защото разказът за статута и заплащането им в момента е още по-срамен. Губим ги в държава след държава.  

На фона на отколешния конфликт култура-туризъм в чие министерство да е културният туризъм, за да се усвоят едни проекти, Българският културен институт ще бъде мостът между европейските проекти и възкресяването на старините в градовете. Общините също ще могат да видят своето участие в проекти чрез института. А за сметка на потъналата в скандали за паспорти Агенция за българите в чужбина новата структура ще двигател на работата с българите в чужбина.

Младите министри, получили образование и опит зад граница, би трябвало да оценят това. Време за губене няма.   


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички