Барозу: Опасяваме се от ситуацията в България

Брюксел продължава с механизма за отчинате на напредъка на България

Барозу: Опасяваме се от ситуацията в България | StandartNews.com

Брюксел. Председателят на Еворепейската Комисия Жозе Мануел Барозу изказа опасенията на европейските ни партньори от случващото се в България по време на срещата си с премиера Пламен Орешарски в Брюксел. "Ще бъда честен и открит, някои от последните развития в България не са добри", заяви Барозу. "Опасенията от случващото са не са само в българското общество. Назначението в ДАНС показа, че имате нужда от вътрешни реформи в страната", категоричен бе председателят на ЕК.

Барозу е получил уверението на премиера Орешарски, че всички следващи назначения ще стават по ясни критерии. Барозу посочи още, че протестите са отражение на липсата на доверие в законите от страна на българското общество. По време на разговорите между двамата Орешарски е поискал съвет как да се справи със ситуацията у нас и обещал, че ще продължи да работи за стабилизиране на обстановката. Барозу е отговорил, че общността, макар и да има принципи на ненамеса във вътрешните политики на страните-членки, се притеснява от поляризацията в българското общество.

"Всички знаят, че демокрацията означава съперничество между политическите сили за власт, но те трябва да постигнат минимален консенсус за развитието на страната и най-важните въпроси от национален интерес не бива да се подлагат на съмнение от никой край на политическия сектор", обяви Барозу. Президентът на ЕК допълни, че общността ще продължи да следи напредъка на страната ни за борба с корупцията и организираната престъпност и анализът ще бъде отразен в следващия доклад на Брюксел в края на годината. Европейската Комисия обаче не обвързва пряко този въпрос с членството на страната ни в Шенген. Какви са позициите на страните членки обаче трябва да попитате самите тях, подчерта Барозу. "Ще направя всички усилия за нормализиране на ситуацията в България, стабилизиране на икономиката и на социалната система", заяви от своя страна Орешарски.

Препоръките на Брюксел са и част от мерките в програмата на експертния кабинет. Сред тях са подпомагането на малките и средни фирми и борбата срещу младежката безработица, допълни Орешарски. По време на разговора между двамата Барозу е заявил, че е много важен и капацитетът на страната ни за усвояване на европейските средства, тъй като в момента тези пари са основен двигател за българската икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай